Partner serwisu
23 listopada 2023

Śniadanie małych mistrzów, czyli pomysły na pełen energii poranny posiłek z warzywami i owocami – dla dzieci aktywnych fizycznie

Kategoria: Aktualności

Śniadanie to zdaniem ekspertów najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego? Otóż po przebudzeniu mamy podwyższony poziom kortyzolu, zwanego również hormonem stresu. Zjedzenie pierwszego posiłku powoduje jego stopniowe obniżenie.

Śniadanie małych mistrzów, czyli pomysły na pełen energii poranny posiłek  z warzywami i owocami – dla dzieci aktywnych fizycznie

Dostarczając dziecku niezbędnych substancji odżywczych w pełnowartościowym daniu o poranku, dbamy o jego dobre samopoczucie oraz właściwą pracę mózgu w dalszej części dnia. Na idealne śniadanie składają się przede wszystkim warzywa i owoce, najlepiej sezonowe i dostępne lokalnie, które powinny zajmować połowę talerza w każdym posiłku. Kolejnymi ważnymi elementami tego dania są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz wartościowe źródła białka.

Pomysły na energetyczne i zbilansowane śniadania dla dzieci aktywnych fizycznie prezentuje Marta Miśkiewicz, psychodietetyczka i specjalistka żywienia dzieci 0-6 lat, autorka bloga Raczkujac.pl – ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

OWSIANY OMLET „SZARLOTKA”
1 porcja
•    1 duże jajko
•    1/2 małego jabłka
•    1 łyżka płatków owsianych (lub innych)
•    1/2 łyżeczki oleju roślinnego
•    szczypta cynamonu
•    garść ulubionych owoców (np. gruszki, śliwki, borówki) – do podania obok
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce, a następnie odsącz z nadmiaru soku, np. przy pomocy sitka. Jajko wbij do miski, dodaj jabłko i cynamon i całość zmiksuj na gładką, puszystą masę. Do masy dodaj odsączone z wody płatki i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wylej masę jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką. Poczekaj, aż omlet dobrze się zetnie od spodu i przewróć go na drugą stronę. Pomocne może być zsunięcie omletu na talerz lub pokrywkę, przyłożenie od góry patelni i szybkie obrócenie całości. Poczekaj, aż omlet dobrze się przepiecze i lekko zarumieni. Podawaj go ze świeżymi owocami.

ŚLIWKOWO-GRUSZKOWA ORKISZANKA
1 porcja
•    3 łyżki płatków orkiszowych (lub innych, np. jaglanych, owsianych, jęczmiennych bądź ich miks)
•    1 łyżeczka zmielonych/posiekanych orzechów włoskich
•    1/2 gruszki
•    2 śliwki węgierki (mogą byś suszone)
•    2/3 szklanki wody lub mleka (zwykłego lub napoju roślinnego)
•    2 łyżki jogurtu naturalnego lub skyru
•    szczypta cynamonu
•    szczypta kardamonu
•    1 płaska łyżeczka masła klarowanego (lub zwykłego)
Umyj owoce. Gruszkę obierz ze skóry i usuń gniazdo nasienne, ze śliwek usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj owoce oraz przyprawy. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż owoce zmiękną. Płatki ugotuj na wodzie lub na mleku. Do miseczki przełóż płatki, dodaj jogurt i owoce, a na koniec posyp całość posiekanymi lub zmielonymi orzechami.

PIECZONA OWSIANKA Z MARCHEWKĄ
ok. 3-4 porcje
•    1 szklanka płatków owsianych (lub miksu płatków owsianych i jaglanych)
•    1 marchewka
•    1 gruszka lub jabłko
•    garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
•    3 suszone śliwki
•    1 i 2/3 szklanki mleka (zwykłego lub napoju roślinnego)
•    szczypta cynamonu
Jabłko i marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki. Dodaj tarte jabłko, marchewkę, posiekane orzechy i pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki. Następnie całość zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp cynamonem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz owsiankę przez ok. 30 minut.
Wskazówki:
•    Nadmiar owsianki możesz odłożyć do lodówki i podać następnego dnia. Możesz też upiec ją
z wyprzedzeniem.
•    Owsiankę polecam podawać dodatkowo z jogurtem naturalnym lub skyrem.

MUFFINKI JAJECZNE Z WARZYWAMI
Porcja: 5 muffinek
•    3 jajka
•    1/3 papryki
•    3 różyczki brokułu
•    1/3 szklanki tartego sera żółtego
•    1 łyżka posiekanego szczypiorku
•    szczypta soli
•    szczypta pieprzu (opcjonalnie)
•    odrobina oleju roślinnego lub masła (do wysmarowania foremek)
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Różyczki brokułu opłucz pod bieżącą wodą i też pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Do miski wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i powstałą masę przelej do foremek na muffinki, wcześniej posmarowanych olejem roślinnym lub masłem. Jeśli używasz silikonowych foremek, nie musisz smarować ich tłuszczem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut w 190°C (funkcja góra–dół). Po około 15-20 minutach zajrzyj do piekarnika i sprawdź, czy muffinki się przepiekły. W razie potrzeby potrzymaj je jeszcze w piekarniku przez  5-10 minut.

WYTRAWNE GOFRY Z CUKINIĄ
Porcja: ok. 8 gofrów
•    1 szklanka mąki owsianej (można zamienić na inną mąkę, np. pszenną, kukurydzianą, orkiszową)
•    1/2 szklanki tartego sera żółtego
•    2 jajka
•    1 cukinia
•    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    1 łyżka posiekanego szczypiorku
•    szczypta soli
•    olej roślinny (do posmarowania gofrownicy)
Cukinię dokładnie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar soku, np. przy pomocy sitka. Do miski wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto wylewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną odrobiną oleju (np. przy pomocy pędzelka). Piecz przez ok. 4‒5 minut, aż gofry się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub serkiem naturalnym i warzywami.

źródło: „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ