7 szybkich i zdrowych przepisów na obiady z wykorzystaniem produktów FRoSTY
Nie masz pomysłów na obiad czy lunch do pracy? Często brakuje Ci czasu na przygotowanie smacznego i pełnowartościowego dania? Jednocześnie chcesz, aby Twoje posiłki były urozmaicone i zawierały warzywa?

Jeśli choć na jedno z pytań Twoja odpowiedź brzmi „TAK” to doskonale się składa!
Przygotowaliśmy 7 ciekawych przepisów na dania obiadowe na każdy dzień tygodnia! Nasze propozycje to sprawdzone połączenia smakowe z wykorzystaniem produktów FRoSTY. Jesteśmy przekonani, że wśród tych różnorodnych dań każdy znajdzie coś dla siebie!
Zapiekanka z ryżem i szpinakiem, kaszotto z kiełbasą a może vege bowl w meksykańskim stylu? Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Przepisy zawarte w przewodniku są łatwe i szybkie w wykonaniu oraz bogate w warzywa, dzięki czemu urozmaicisz swoją dietę i nie spędzisz dużo czasu w kuchni! Doskonale wiemy, że codzienne obowiązki i brak czasu mogą utrudniać przygotowanie ciekawych obiadów, a w efekcie utrzymanie pełnowartościowej diety.
– Nie warto się zniechęcać w podejmowanych próbach, szczególnie jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z jakimś postanowieniem np. z gotowaniem konkretnych dań. Najlepiej zaczynać małymi krokami, np. budując lub rozwijając swoją świadomość żywieniową stopniowo i z uwzględnieniem tego, jak do tej pory się odżywialiśmy. - mówi dietetyczna kliniczna Karolina Dobrowoska-Zrałka
Odkryj propozycje, zainspiruj się i zdecyduj, co zrobić dziś na obiad! My już wiemy, a Ty?
Vege bowl Meksykański
Oto nasza propozycja urozmaicenia Vege Bowla w stylu meksykańskim! Wypełniony świeżymi warzywami, soczystymi pomidorkami i aromatycznymi przyprawami, zapewni Ci prawdziwą fiestę smaków i kolorów.
Składniki
- 1 opakowanie Vege Bowla w stylu meksykańskim z ciecierzycą FRoSTY
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 1 limonka
- garść kolendry
Na patelnię wlej 5 łyżek wody i wrzuć zamrożoną zawartość opakowania Vege Bowla w stylu meksykańskim z ciecierzycą FRoSTY. Smaż na średnim ogniu przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Pokrój awokado i pomidorki koktajlowe i ułóż je na Vege Bowlu. Wyciśnij sok z limonki i skrop nim danie Całość posyp kolendrą.
Zupa z wołowiną
Rozgrzej się wyjątkowym smakiem, dzięki naszemu przepisowi na zupę z soczystą wołowiną i kolorowymi warzywami!
Składniki
- 1 opakowanie Warzyw klasycznych FRoSTY
- 700 g mięsa wołowego gulaszowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 l bulionu
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Rozgrzej w garnku olej i podsmaż mięso, aż zbrązowieje. Dodaj połówkę łyżeczkę soli, czosnek, cebulę i seler, smaż jeszcze 5 minut. Wlej bulion i pomidory, duś pod przykryciem 1 godzinę. Dodaj warzywa klasyczne oraz przyprawy, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
Sałatka z makaronem Soba
Niezwykłe połączenie chrupiących warzyw, aromatycznych ziół i dopracowanego dressingu tworzy niezapomnianą, prostą i smaczną podróż do azjatyckich smaków. Ps. To danie smakuje dobrze również na ciepło.
Składniki
- 1 opakowanie Warzyw na patelnię Wok Mix
- 75 g makaronu soba
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki srirachy
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 0.5 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
- sok z połówki cytryny
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, przepłucz zimną wodą. Na patelnię wlej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć zamrożone warzywa i smaż na średnim ogniu przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Przesyp do miski i odstaw do ostygnięcia. Zrób sos mieszając ze sobą masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy, syrop klonowy i srirachę. Dodaj do miski kapustę i rzodkiewkę, polej sosem, posyp szczypiorkiem i sezamem.
Szybkie kaszotto z kiełbasą
Gotuj bez wysiłku, smakuj z przyjemnością - wypróbuj nasze szybkie kaszotto z kiełbasą. Dla tych, którzy kochają wygodę i wyśmienity smak w jednym prostym daniu!
Składniki
- 1 opakowanie Warzyw na patelnię Italian mix FRoSTY
- 350 ml bulionu
- 250 g kiełbasy
- 200 g kaszy pęczak wcześniej ugotowanej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natkI
- 1 łyżka oliwysól, pieprz
Kiełbasę pokrój na plastry, szalotki w piórka, czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kiełbasę, szalotki i czosnek, smaż przez 3 minuty. Dodaj warzywa, smaż przez 5-6 minut. Wlej bulion, podgrzej, dodaj kaszę, gotuj razem przez 4 minuty, przypraw do smaku. Podziel na porcje, posyp natką i tartym parmezanem
Komentarze