Partner serwisu
23 kwietnia 2024

24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

Kategoria: Aktualności

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i sycące śniadanie.  

24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po nocnym poście powinniśmy bowiem dostarczyć naszemu organizmowi solidną dawkę energii. Na śniadanie warto więc spożyć 500-600 kcal, czyli około 25-30 proc. całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. Regularne jedzenie śniadań ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie: zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca czy otyłości. Warto więc przyswoić sobie zasadę „Śniadanie musi być!” i dbać o ten codzienny, poranny posiłek.

Zainspiruj się naszymi przepisami!

Oryginalna pasta szpinakowa – doskonały dodatek do pieczywa!

Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4

Składniki:
•    200 g szpinaku
•    70 g orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie
•    200 g Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
•    1 jajko ugotowane na twardo
•    25 g płatków drożdżowych
•    sól, pieprz
•    sok z cytryny

Wykonanie:
1.    Szpinak zmiksuj z orzechami nerkowca, następnie dodaj Serek Twój Smak Aksamitny i płatki drożdżowe, całość wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko.
2.    Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3.    Nałóż pastę na ulubione pieczywo i ciesz się pysznym smakiem śniadania!

Jaglanka z orzechami, serkiem i borówkami – szybkie i zdrowe śniadanie bez glutenu!

Przygotowanie: 20 min. Porcje: 2

Składniki:
•    100 g kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
•    250 ml mleka
•    250 ml wody
•    kilka łyżek miodu
•    100 g orzechów (nerkowca lub pinii)
•    1 Serek Twój Smak naturalny OSM Piątnica
•    100 g borówek

Wykonanie:
1.    Orzechy utłucz na miazgę w moździerzu. Wlej do rondla mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj 15 minut.
2.    Ściągnij z ognia, dodaj łyżkę miodu i serek Twój Smak z Piątnicy, wymieszaj.
3.    Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i potłuczonymi orzechami polej miodem.

Łososiowe rollsy z warzywami – złap na drogę!

Przygotowanie: 20 minut Porcje: 2

Składniki:
•    2 gotowe placki tortilli (można też użyć naleśników)
•    1 Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
•    4 liście sałaty rzymskiej
•    1 pomidor
•    2 gałązki świeżych ziół
•    szczypior lub por
•    rozmaryn

Wykonanie:
1.    Placki tortilli posmaruj serkiem śmietankowym z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy.
2.    Na serku ułóż liście sałaty, a następnie plasterki pomidora i ulubione zioła.
3.   Placki tortilli ciasno zroluj, potnij na 3-4 centymetrowe kawałki i każdy delikatnie przewiąż szczypiorkiem lub paseczkami z pora. Porada: Udekoruj rollsy rozmarynem, będą nie tylko smakować ale i wspaniale wyglądać! Smacznego!

źródło: informacja prasowa Piątnica
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ