24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i sycące śniadanie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po nocnym poście powinniśmy bowiem dostarczyć naszemu organizmowi solidną dawkę energii. Na śniadanie warto więc spożyć 500-600 kcal, czyli około 25-30 proc. całodziennego zapotrzebowania kalorycznego. Regularne jedzenie śniadań ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie: zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca czy otyłości. Warto więc przyswoić sobie zasadę „Śniadanie musi być!” i dbać o ten codzienny, poranny posiłek.
Zainspiruj się naszymi przepisami!
Oryginalna pasta szpinakowa – doskonały dodatek do pieczywa!
Przygotowanie: 15 min. Porcje: 4
Składniki:
• 200 g szpinaku
• 70 g orzechów nerkowca namoczonych w gorącej wodzie
• 200 g Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
• 1 jajko ugotowane na twardo
• 25 g płatków drożdżowych
• sól, pieprz
• sok z cytryny
Wykonanie:
1. Szpinak zmiksuj z orzechami nerkowca, następnie dodaj Serek Twój Smak Aksamitny i płatki drożdżowe, całość wymieszaj. Na końcu dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko.
2. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Nałóż pastę na ulubione pieczywo i ciesz się pysznym smakiem śniadania!
Jaglanka z orzechami, serkiem i borówkami – szybkie i zdrowe śniadanie bez glutenu!
Przygotowanie: 20 min. Porcje: 2
Składniki:
• 100 g kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
• 250 ml mleka
• 250 ml wody
• kilka łyżek miodu
• 100 g orzechów (nerkowca lub pinii)
• 1 Serek Twój Smak naturalny OSM Piątnica
• 100 g borówek
Wykonanie:
1. Orzechy utłucz na miazgę w moździerzu. Wlej do rondla mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj 15 minut.
2. Ściągnij z ognia, dodaj łyżkę miodu i serek Twój Smak z Piątnicy, wymieszaj.
3. Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i potłuczonymi orzechami polej miodem.
Łososiowe rollsy z warzywami – złap na drogę!
Przygotowanie: 20 minut Porcje: 2
Składniki:
• 2 gotowe placki tortilli (można też użyć naleśników)
• 1 Serek śmietankowy z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
• 4 liście sałaty rzymskiej
• 1 pomidor
• 2 gałązki świeżych ziół
• szczypior lub por
• rozmaryn
Wykonanie:
1. Placki tortilli posmaruj serkiem śmietankowym z łososiem Twój Smak Aksamitny z Piątnicy.
2. Na serku ułóż liście sałaty, a następnie plasterki pomidora i ulubione zioła.
3. Placki tortilli ciasno zroluj, potnij na 3-4 centymetrowe kawałki i każdy delikatnie przewiąż szczypiorkiem lub paseczkami z pora. Porada: Udekoruj rollsy rozmarynem, będą nie tylko smakować ale i wspaniale wyglądać! Smacznego!
Komentarze