Partner serwisu
28 sierpnia 2024

Letnie orzeźwienie bez procentów. 3 przepisy na mocktaile na upalne dni

Kategoria: Trendy żywnościowe

Mocktaile, czyli bezprocentowa alternatywa dla tradycyjnych drinków, królują w ostatnich sezonach na letnich spotkaniach czy wakacyjnych wyjazdach. Ich rosnącej popularności sprzyja coraz większa dostępność i różnorodność produktów z kategorii NoLo. Przedstawiamy trzy przepisy na bezalkoholowe mocktaile, które z łatwością można przygotować w domu.

Coraz więcej osób decyduje się na letni wypoczynek bez obecności napojów procentowych. Potwierdza to badanie „Kultura picia w Polsce – co o sobie myślimy?” przeprowadzone przez SW Research na zlecenie Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy. Wynika z niego, że niemal 78 proc. ankietowanych nie uważa alkoholu za nieodłączną część dobrej zabawy. Co więcej, wielu z nich zgadza się z twierdzeniem, że abstynencja staje się modna[1].

Ta zmiana w trendach konsumenckich nie przeszła bez echa wśród producentów napojów procentowych. Stale przystosowują się oni do zmiennych preferencji konsumentów, poszerzając swoją ofertę o nisko- i bezalkoholowe pozycje. Nowości te mogą zaskoczyć niejednego konesera napojów procentowych swoim oryginalnym smakiem. Jedną z takich pozycji są mocktaile, które potrafią oczarować zarówno swoją lekkością, jak i głębokim aromatem.

– Mocktaile to doskonała alternatywa dla napojów procentowych, szczególnie w świetle rosnącego trendu NoLo. Mogą być tworzone na wzór klasycznych, popularnych  koktajli lub stanowić unikalne kompozycje, jak np. mocktaile na bazie piwa bezalkoholowego. Dzięki różnorodności smaków i kombinacji, są świetnym sposobem na urozmaicenie każdej okazji, a w dodatku z łatwością można przygotować je w domu – mówi Arkadiusz Wenta, współzałożyciel AleBrowaru, pioniera w polskiej rewolucji kraftowego piwowarstwa.

Przedstawiamy 3 propozycję mocktaili, które sprawdzą się jako propozycja na rodzinnego grilla czy spotkanie ze znajomymi.

a’la Shandy

250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior lub Free Way

100 ml soku z czarnej porzeczki lub pomarańczy (można dodać swój ulubiony napój, np. Sprite, lemoniadę czy inny smak soku)

szklanka o pojemności 500 ml

lód

opcjonalnie: 50 ml soku z cytryny lub limonki

Sposób przygotowania: Do szklanki wsyp kostki lodu (około ¾ pojemności szkła). Opcjonalnie dodaj do niej 50 ml soku z cytryny lub limonki. Następnie wlej 100 ml swojego ulubionego napoju (my polecamy sok pomarańczowy lub o smaku czarnej porzeczki). Całość zalej 250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior lub Free Way. Całość delikatnie wymieszaj. I voila! Oto idealna propozycja dla osób, które cenią sobie owocowe nuty smakowe i bijącą z nich lekkość.

a'la Chelada - meksykańskie piwo z limonką

250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior/Free Way lub Free Way Fruit Ale

50 ml soku z cytryny lub limonki

sól do dekoracji szklanki

szklanka o pojemności 500 ml

lód

świeżo zmielony pieprz

opcjonalnie: kilka kropel sosu tabasco lub szczypta płatków chilli (w zależności od preferencji ostrości)

Sposób przygotowania: Zanurz brzeg szklanki w soku z cytryny lub limonki, a następnie w soli, aby ozdobić jej krawędź. Wypełnij szklankę do połowy lodem. Wlej 50 ml soku z cytryny lub limonki. Dodaj 250 ml piwa bezalkoholowego, starając się nie naruszyć ozdobionej solą krawędzi. Na koniec dopraw swój mocktail świeżo zmielonym pieprzem; opcjonalnie dodaj sos tabasco lub płatki chilli. Opcja ta przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych i intensywnych smaków.

a'la Aperol

250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior

50 ml Aperolu bezalkoholowego

2 plastry pomarańczy

szklanka o pojemności 500 ml

lód

Sposób przygotowania: Wypełnij szklankę lodem do połowy. Następnie wlej do niej 50 ml bezalkoholowego Aperolu. Dodaj 250 ml piwa bezalkoholowego Bałtycki Basior. Na koniec możesz udekorować swój napój dwoma plastrami pomarańczy, delikatnie je nacinając i umieszczając na krawędzi szklanki. Mocktail ten z pewnością przypadnie do gustu osobom, które preferują słodkie, owocowe nuty smakowe.

AleBrowar wymieniany jest wśród pionierów piwnej, kraftowej rewolucji. Początkowo firma, która działa na rynku od 2012 roku, warzyła piwa na zasadach kontraktowych, by następnie, w 2017 roku otworzyć swój wymarzony, stacjonarny browar w Lęborku. AleBrowar prowadzi też swoje firmowe lokale w Gdańsku, we Wrocławiu oraz w Gdyni. Firma specjalizuje się w produkcji niepasteryzowanych piw górnej fermentacji. Od kilku miesięcy rozwija też swoją autorską markę AleBrowar Organic, pod którą dostępne są piwa ekologicznego oraz bezalkoholowe lemoniady chmielowe i kombucha. W marcu br., w ramach planu rynkowej konsolidacji, część udziałów AleBrowaru przejęła Mazurska Manufaktura S.A., producent kraftowych alkoholi mocnych i piw regionalnych.

 

[1] https://nowymarketing.pl/jak-na-przestrzeni-lat-zmienilo-sie-podejscie-polakow-do-alkoholu-badanie/

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ