Normy i wymagania dotyczące folii w przemyśle spożywczym
Każdy produkt, który ma styczność z żywnością, musi spełniać restrykcyjne wymagania, a w przypadku folii spożywczej jest to niezwykle istotne. Folia stretch do kontaktu z żywnością jest specjalnie przeznaczona do pakowania i przechowywania produktów spożywczych, zapewniając bezpośrednią ochronę i izolację od czynników zewnętrznych.
Nic więc dziwnego, że normy dotyczące folii także są bardzo rygorystyczne. Jak bardzo? W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tematowi!
Co to jest folia do kontaktu z żywnością?
Pod hasłem „folia spożywcza” kryje się kilka rodzajów materiałów, które służą do pakowania i przechowywania żywności. Chociaż poszczególne typy mogą wydawać się podobne na pierwszy rzut oka, różnią się jednak właściwościami i zastosowaniem.
Co jednak ważne, każdy rodzaj folii spożywczej musi spełniać normy i wymagania, które zapewniają, że produkt jest bezpieczny w użyciu, nietoksyczny i wolny od szkodliwych związków chemicznych. Folia do kontaktu z żywnością nie może również zmieniać smaku, zapachu, barwy czy konsystencji produktów spożywczych.
Dlatego wszystkie rodzaje folii spożywczej przechodzą szereg rygorystycznych testów, by zapewnić odbiorcom maksymalną jakość.
Europejskie normy i wymagania dotyczące folii spożywczej
W Unii Europejskiej obowiązują przepisy, które regulują temat związany z wymaganiami dotyczącymi materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (z ang. food contact material). Ogólne przepisy UE mogą zostać uzupełnione o krajowe normy, tak jak w przypadku Polski.
I tak folie do kontaktu z żywnością muszą spełniać przede wszystkim wymagania określone w Rozporządzeniu WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 roku w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
To samo rozporządzenie wskazuje również na tak zwaną dobrą praktykę wytwarzania materiałów FCM, czyli organizacji zakładu, produkcji i całej otoczki związanej z produkcją, w tym m.in.:
- organizacja zakładu i szkolenie pracowników,
- wdrożenie systemu kontroli jakości,
- wybór odpowiednich materiałów początkowych i półproduktów.
Co więcej, zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej, producenci materiałów FCM, w tym folii do kontaktu z żywnością, muszą zadbać o właściwą politykę informacyjną, czyli informowanie odbiorców o odpowiednim korzystaniu z wyrobów – dotyczy to całego łańcucha dostaw: od odbiorców hurtowych po klientów detalicznych.
Krajowe normy dotyczące folii spożywczej
Przepisy europejskie mogą zostać uzupełnione o krajowe wymagania dotyczące materiałów spożywczych. I tak folia spożywcza przeznaczona do kontaktu z żywnością powinna posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny, który potwierdza jej bezpieczeństwo i zgodność z obowiązującymi normami sanitarnymi. Krajowe normy dotyczące folii spożywczej mają na celu zagwarantowanie ochrony konsumentów przed potencjalnymi zagrożeniami, a także zapewnienie wysokiej jakości w przemyśle spożywczym.
FOLMi – wysokiej jakości folie spożywcze do kontaktu z żywnością
W naszej firmie przywiązujemy ogromną uwagę do jakości, dlatego dbamy o to, aby wszystkie produkty spełniały europejskie i krajowe wymagania. Co więcej, rygorystyczna wewnętrzna kontrola daje pewność, że folia spełni oczekiwania przyszłych konsumentów. Dzięki temu masz pewność, że produkt jest bezpieczny w użytkowaniu!
W ofercie posiadamy zarówno worki foliowe z atestem do kontaktu z żywnością, rękawy i półrękawy oraz inne produkty. Pełną ofertę znajdziesz tutaj: https://www.folmi.pl/sklep/kategorie/worki-z-atestem-2
Komentarze