4 proste przekąski, które urozmaicą każde grillowanie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas pomyśleć o menu. Na pewno nie powinno zabraknąć w nim kulinarnych klasyków, na które wszyscy czekają – kiełbasy, skrzydełek z kurczaka czy kolorowych szaszłyków. Oprócz tego świetnie sprawdzą się przekąski, które urozmaicą każde spotkanie. Sprawdźcie nasze 4 propozycje (nie tylko) przekąsek idealnych na garden party – zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!

Co jeść w przerwie od kiełbasek i karkówki prosto z rusztu? Oto kilka świeżych propozycji, które z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom.
1. Buraczki z kozim serem i ziołami
To lekka i aromatyczna przekąska, która zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale także będzie ciekawym dodatkiem do mięsa.
Składniki:
• 2-3 surowe lub gotowane buraki (albo więcej – w zależności od liczby gości)
• 100 gramów koziego sera (idealny będzie ten w formie rolady),
• Świeży tymianek
• 1 łyżeczka miodu
• Oliwa z oliwek
• Sól i pieprz
• Opcjonalnie: pokrojone orzechy włoskie do posypania na wierzch
To jedna z tych przekąsek, która robi się praktycznie sama. Burak jest dość twardym warzywem, dlatego trzeba uwzględnić, że spędzi na ruszcie około 40 minut (a może i więcej) lub wybrać gotowane buraki, które wymagają znacznie mniej czasu. Niezależnie od wybranej opcji, zanim burak trafi na ruszt, skropmy go oliwą i zapakujmy do folii aluminiowej, tworząc zamknięty pakunek. Po upieczeniu buraka, dodajmy kozi ser, polejmy całość strużką miodu, dorzućmy pokrojony tymianek, oprószmy delikatnie solą i pieprzem i jeśli lubimy – udekorujmy kawałkami orzechów. W przypadku ugotowanych buraków, możemy dodać kozi ser wcześniej i upiec go na grillu razem z burakiem.
2. Cytrynowa lemoniada
To świetna alternatywa dla kupnych soków czy źródlanej wody. Lepiej przygotować od razu duży dzbanek lub nawet cały słój, bo jest spora szansa, że zniknie w mgnieniu oka!
Składniki:
• 1 litr wody
• Sok z 3-4 cytryn
• 2 łyżki miodu jako słodzik
• Listki mięty
• Kostki lodu
Przygotowanie napoju jest bardzo łatwe – wystarczy do wody dodać wszystkie składniki, wymieszać całość, a na koniec dorzucić kostki lodu, które schłodzą napój. Możemy użyć standardowych lub przygotowanych w woreczkach w rozmiarze XXL, które świetnie sprawdzą się w dużych dzbankach czy słojach. Nie zapominajmy o kilku plasterkach cytryny do dekoracji.
3. Sałatka z pieczonych ziemniaków i ogórków kiszonych
Każdy z nas choć raz w życiu jadł pieczone ziemniaki z grilla. Rumiane ćwiartki z ziołami wyjęte prosto z folii, w której się piekły, smakują idealnie. Można je zjeść samodzielnie lub zaserwować w postaci letniej sałatki.
Składniki:
• 500 gramów ziemniaków
• 4-5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
• 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
• Pęczek poszatkowanego koperku
• 2 łyżki jogurtu naturalnego połączonego z 2 łyżkami śmietany
• 1 łyżeczka musztardy francuskiej do podkręcenia smaku
• Sól i pieprz
Warzywne składniki połączmy w misce i polejmy przygotowanym dresingiem ze śmietany, jogurtu naturalnego i musztardy. Po wymieszaniu składników doprawmy wszystko solą i pieprzem. I gotowe! A jeśli chcemy zabezpieczyć sałatkę przed natarczywymi owadami, warto przykryć ją folią aluminiową.
– Folia aluminiowa jest nie tylko najbardziej uniwersalną „pokrywką”, którą dopasujemy do każdego naczynia, ale także grillowym niezbędnikiem. Przyda się zarówno do szybkiego przygotowania pieczonych specjałów, jak i do… wyczyszczenia rusztu po zakończeniu grillowania. Wystarczy zwinąć kawałek folii aluminiowej w kulkę i użyć jej jako szczotki do usunięcia przypalonych resztek jedzenia i tłuszczu. W ten sposób szybko usuniemy zanieczyszczenia i to bez dodatku detergentu – podpowiada Marta Krokowicz związana z marką Paclan.
4. Słodkie zawijasy z ciasta francuskiego
Tak, właśnie tak! Słodka przekąska to doskonałe uzupełnienie wytrawnych smakołyków prosto z rusztu. Nasza propozycja jest nie tylko łatwa w wykonaniu, ale także błyskawiczna, bo przed grillem każda minuta jest cenna.
Składniki:
• 1 płat gotowego ciasta francuskiego
• Krem czekoladowy
• Roztrzepane jajo do posmarowania
Gotowe ciasto po rozłożeniu na płasko posmarujmy kremem czekoladowym. Jeśli wolimy bardziej cynamonową wersję, to przygotujmy pastę z cynamonu, cukru oraz masła i również rozsmarujmy wszystko dokładnie. Następnie zawińmy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a z powstałego rulonu stwórzmy plastry o grubości 2-3 cm. Teraz ułóżmy rollsy na płasko na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby nic się nie przykleiło i rozsmarujmy ich wierzch jajkiem. Po 15-20 minutach w piekarniku rollsy będą złociste i pyszne.
Głodni? My już nie możemy doczekać się pierwszego grilla, aby móc skosztować tych specjałów!
Komentarze