Partner serwisu
07 maja 2025

Gotowania uczyła nas mama. Raport FRoSTY o nawykach Polaków w kuchni

Kategoria: Aktualności

Jakie są kulinarne zwyczaje Polaków? Czy gotowanie to dla nas pasja, obowiązek, a może sposób na wspólne spędzanie czasu? Marka FRoSTA postanowiła przyjrzeć się bliżej codziennym zwyczajom w kuchni i przygotowała raport, który kompleksowo pokazuje, co liczy się dla nas, gdy chodzi o gotowanie. Znajdują się w nim dane dotyczące podejścia do diety, planowania posiłków, gotowania i jedzenia, zakupów spożywczych oraz tego, jaka jest nasza przestrzeń kuchenna.

Gotowania uczyła nas mama. Raport FRoSTY o nawykach Polaków w kuchni

Zebrane informacje rzucają światło nie tylko na kulinarne preferencje Polaków, ale też na to, skąd statystyczny Polak czerpie inspiracje i jak zmienia się jego stosunek do gotowania. Kuchnia okazuje się nie tylko funkcjonalnym miejscem, lecz także przestrzenią osobistych rytuałów i przyzwyczajeń, które łączą wiele polskich domów.


– Raport “Jak gotują Polacy? Smaki, decyzje, zwyczaje” jest o tym, jaką rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie, przygotowywanie posiłków i odkrywanie nowych smaków. Choć istnieją tematy kulinarne, które nas dzielą to ostateczne ważniejsze są te, które łączą – komentuje we wstępie Janina Bąk, polska statystyczka i influencerka znana w sieci jako Janina Daily.


Komentarz trafnie oddaje charakter badania – skupionego zarówno na tym, co łączy, ale także co odróżnia Polaków w kwestii kulinarnych przyzwyczajeń, codziennych wyborów i preferencji.

Wolny jak Polak w kuchni

Z danych wynika, że jedzenie to dla większości Polaków przede wszystkim przyjemność – nie obowiązek ani restrykcja, wynikająca z diety. Prawie 88% respondentów przyznało, że nie stosuje konkretnej diety. Wśród tej grupy 55% kieruje się wyłącznie własnym apetytem i deklaruje pełną swobodę w doborze posiłków. Z kolei 33% zwraca uwagę na jakość i ilość spożywanego jedzenia, co pokazuje świadomość zdrowotną przy zachowaniu elastycznego podejścia do jedzenia.

Gotowanie – pomiędzy hobby a codziennością

Choć gotowanie nie dla wszystkich jest pasją, większość Polaków ma do niego pozytywne nastawienie. Co trzecia osoba deklaruje, że uwielbia gotować zarówno na co dzień, jak i od święta. 33% Polaków robi to z przyjemnością, ale tylko przy szczególnych okazjach. Dla 22% badanych gotowanie to raczej neutralny obowiązek, a 16% przyznaje, że w nie lubi lub nie znosi gotować. Bez względu na podejście, kiedy już stajemy przy kuchence, liczy się przede wszystkim smak. Ponad połowa gotujących twierdzi, że w sytuacji wyboru dania szybkiego w przygotowaniu lub smacznego, wybierze to co smakuje lepiej.  Nie oznacza to jednak, że nie doceniamy wygody – szybkie, sprawdzone rozwiązania i optymalizacja czasu mają ogromne znaczenie.

– Współczesna kuchnia Polaków to połączenie tradycji i nowoczesności. Choć lubimy gotować, coraz częściej sięgamy po wygodne rozwiązania, które oszczędzają czas i są jednocześnie jakościowe. Połączenie przyjemności gotowania z chęcią zaoszczędzenia czasu prowadzi do rosnącej popularności gotowych, sprawdzonych rozwiązań kulinarnych, które pozwalają na utrzymanie wysokiej jakości posiłków, jednocześnie dostosowując się do dynamicznego stylu życia– mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Director FRoSTY.

Wśród poruszonych w raporcie kwestii znalazły się również zagadnienia dotyczące ulubionej kuchni Polaków oraz źródeł kulinarnej wiedzy. Wyniki badania pokazują, że choć coraz chętniej eksperymentujemy, to wciąż mocno trzymamy się tradycji.

Mama pierwszą nauczycielką gotowania

Początki kulinarnej przygody wielu Polaków mają wspólny mianownik – dom rodzinny. To właśnie mama najczęściej wprowadzała nas w świat gotowania, co potwierdza aż 60% respondentów badania FRoSTY. Źródłem wiedzy kulinarnej bywa także Internet – 28% oraz książki kucharskie – 19%.

Polska kuchnia króluje na stołach

Choć kulinarne inspiracje bywają różnorodne, w praktyce najczęściej wracamy do smaków dobrze znanych. Aż 92% badanych najchętniej przygotowuje dania kuchni polskiej – zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach. Włoskie potrawy znajdują się na drugim miejscu – 44%, a tuż za nimi plasują się kuchnia chińska – 23% i meksykańska – 18%. Warto jednak zauważyć, że Polacy chętnie poszerzają kulinarne horyzonty – wśród kuchni, których chcieliby się nauczyć, najczęściej wskazywane są: włoska, grecka, hiszpańska i tajska.

Co najczęściej jemy poza domem?

Podczas pracy czy nauki najczęściej sięgamy po kanapki – 55%, przekąski – 48% oraz wcześniej przygotowane obiady z domu – 37%. Coraz popularniejsze stają się także gotowe dania do odgrzania – 23% i mrożonki – 13%. Widać przy tym różnice pokoleniowe – młodsze osoby (18–29 lat) częściej wybierają fast foody i restauracje, natomiast starsze grupy wiekowe preferują domowe rozwiązania.

Kuchenne marzenia

Wśród zagadnień poruszonych w raporcie znalazły się również pytania dotyczące kuchni jako przestrzeni – nie tylko miejsca gotowania, ale też spełniania kulinarnych marzeń związanych ze sprzętem. Jak komentuje dr hab. Wojciech Goszczyński, profesor UMK w Toruniu, socjolog badający europejskie zwyczaje kulinarne – Ciekawe dane dotyczą szczególnie sprzętów kuchennych. Ich wybór wiele mówi o naszych codziennych potrzebach – szukamy w kuchni nie tylko funkcjonalności, ale też komfortu.

Na liście upragnionych urządzeń znalazły się bowiem: Thermomix, airfryer, ekspres do kawy czy robot planetarny – sprzęty, które mają przede wszystkim ułatwiać przygotowanie posiłków i oszczędzać czas, oferując jednocześnie jakość i przyjemność gotowania.

Raport FRoSTY pokazuje, że choć nasze nawyki kulinarne ewoluują, to pewne wartości pozostają niezmienne – cenimy jakość, smak i wygodę. Gotowanie nadal zajmuje ważne miejsce w polskich domach, choć coraz chętniej wspomagamy się nowoczesnymi sprzętami i częściej sięgamy po szybkie rozwiązania.

Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI na reprezentatywnej grupie Polaków 1036 osób w wieku powyżej 18 roku życia w okresie 10-21 stycznia 2025 roku na zlecenie FRoSTA Sp. z o.o. przez 4P research Mix Sp. z o.o.

Pełen raport „Jak gotują Polacy? Smaki, decyzje, zwyczaje” można pobrać na stronie: [link].

źródło: Informacja prasowa FRoSTA
fot. 123rf
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ