Lavazza Barista Challenge 2025 – pokaz talentu i kreatywności baristów z całego świata
Najlepsi bariści z całego świata spotkali się w La Centrale Nuvola Lavazza w Turynie, aby wziąć udział w finałowym etapie międzynarodowego konkursu Lavazza Barista Challenge – prestiżowego wydarzenia, które celebruje wyjątkową relację między marką Lavazza a globalną społecznością baristów, promując doskonałość i innowacyjność w sztuce parzenia kawy.

Intensywne, wielowymiarowe doświadczenie, przyciągnęło baristów do Turynu na trzy pełne wrażeń dni, z których pierwszy poświęcony był odkrywaniu świata Lavazzy i pogłębianiu wiedzy o kawie. Następnie, 8 i 9 kwietnia, odbyła się trzecia edycja Barista Challenge, o poszerzonym zasięgu geograficznym i odświeżonej formule. W centrum uwagi postawiono kunszt, precyzję i pasję niezbędne do przygotowania idealnej filiżanki kawy.
17 znakomitych baristów z całego świata (Albania, Bułgaria, Chiny, Chorwacja, Czechy, Gruzja, Grecja, Malediwy, Mołdawia, Rumunia, Republika Południowej Afryki, Serbia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Uzbekistan, Włochy, Polska i Wielka Brytania) zademonstrowało swoje możliwości, tworząc unikalne receptury Barista Signature. Tegoroczne rozgrywki wzbogacono o nowe globalne wyzwanie – przygotowanie przepisu na kawę na zimno, z wykorzystaniem dwóch blendów z nowej serii Tales of Italy: Galeria (Milano) lub Canal Grande (Venezia).
Prace baristów oceniali: Dionysis Moustis, Lavazza Capabilities Manager, jako sędzia techniczny, oraz panel sędziów międzybranżowych, w skład którego weszli: Federico Zanasi, szef kuchni restauracji Condividere, wyróżnionej gwiazdką Michelin, Lauro Fioretti z Simonelli Group, miksolog Dario Tortorella i cukiernik Fabrizio Fiorani. Ich największe uznanie zdobył George Nikolopoulos z Grecji, który został doceniony tytułem Mistrza Lavazza Barista Challenge 2025.
Bazując na ponad 10-letnim doświadczeniu baristycznym, zachwycił jury swoją autorską recepturą „La Via Perfetta”, opartą na świeżo parzonym espresso z mieszanki Lavazza Tales of Italy Galeria Milano. Podium uzupełnili Milos Brankovan ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich (II miejsce) oraz Ștefan Manole z Rumunii (III miejsce). Każdy z uczestników udowodnił, że połączenie pasji do sztuki, ciekawości i determinacji może prowadzić do niezwykłych rezultatów.
Mariusz Ćwiklak, z dumą reprezentując Polskę i jej społeczność baristów, zaprezentował autorską recepturę „Burgundy Blossom” – inspirującą i kreatywną kompozycję, będącą efektem jego osobistego podejścia i doświadczenia.
Do swojego przepisu wykorzystał następujące składniki:
• 80 ml owocowego likieru z hibiskusa (własnej produkcji)
• 80 ml kawy Lavazza Galeria z linii Tales of Italy
• 150 ml rumu z marakui własnej produkcji
• 100 ml likieru passoa
• białe wino moscato frizante splash (20 ml).
Milano Galeria – kawa, która była bazą do przepisu to najwyższej jakości mieszanka składająca się w 100% z arabiki
z późnych zbiorów, pochodzącej z gospodarstw rolnych certyfikowanych przez Rainforest Alliance. Ta rzadka odmiana Arabiki jest znana z dojrzałości wiśni kawowych, które dają aromatyczne nuty suszonych owoców i miodu, odzwierciedlając niezrównane piękno i styl włoskiego miasta mody, przypominając słodkie i wyrafinowane smaki kawiarni w sercu Mediolanu.
Zwycięzca Lavazza Barista Challenge 2025 otrzymał nie tylko nagrodę pieniężną, ale także specjalny „pakiet wsparcia Lavazza” umożliwiający udział w SCA Coffee Championship. W jego skład wchodziły m.in. dostęp do przestrzeni treningowej, szeroki wybór składników oraz indywidualne konsultacje z ekspertem Lavazza. Marka, doceniając siłę i znaczenie społeczności baristów, zadbała także o wszystkich uczestników, oferując im wyjątkową szansę udziału w mistrzowskich kursach prowadzonych przez uznanych specjalistów. Warsztaty te miały na celu nie tylko rozwijanie umiejętności, ale również podsycanie pasji do sztuki parzenia kawy. Podczas całego wydarzenia przyznano także wiele dodatkowych nagród.
"Pasja i wiedza, którymi dzieliliśmy się podczas tegorocznego Lavazza Barista Challenge, były naprawdę inspirujące" – zauważył Dionysis Moustis, Capabilities Manager w Grupie Lavazza. "Jestem niesamowicie dumny z tej trzeciej edycji i zaangażowania, jakie wykazali wszyscy uczestnicy. Zaprezentowana wiedza i kreatywność były wyjątkowe, a występy naszych finalistów i trenerów niezaprzeczalnie podniosły standard doskonałości. Zaangażowanie w trening i przygotowanie było oczywiste, a kulminacją było niesamowite wydarzenie".
Poza zmaganiami finałowymi uczestnicy wzięli również udział w The Mystery Box, wciągającej grze z udziałem pracowników Lavazza, gdzie w mieszanych zespołach pracowali wspólnie nad nowymi recepturami. Celem było uczczenie więzi między konsumentami (pracownikami) a baristami (handel), którzy są filarami branży gastronomicznej.
Tegoroczne finał Lavazza Barista Challenge koncentrował się na stworzeniu kawy na zimno, która ukazywałaby wszechstronność mieszanek Lavazza Tales of Italy, zarówno w formie espresso, jak i przy użyciu różnych metod ekstrakcji. Uczestnicy zostali zachęceni do eksplorowania innowacyjnych profili smakowych z wykorzystaniem roślinnych składników — takich jak aromatyczne zioła, przyprawy, cytrusy czy owoce.
Jedną z dodatkowych atrakcji turyńskiego wydarzenia były warsztaty na żywo prowadzone przez Ambasadorów Lavazza. Cukiernik Fabrizio Fiorani zaprosił uczestników na kulinarną podróż pod hasłem „Niekonwencjonalne doświadczenia śniadaniowe”, pokazując, jak wznieść poranną kawę na nowy poziom. Z kolei szef kuchni Federico Zanasi skupił się na roli kawy poza tradycyjnym porankiem — w ramach warsztatów „Niezapomniane aperitivo i doświadczenia przy kawie po kolacji” udowodnił, że kawa może być równie intrygującym elementem wieczornego menu.
Zwieńczeniem immersyjnych doświadczeń przygotowanych przez Lavazza dla trenerów i baristów było wyjątkowe, czterodaniowe menu stworzone na Galę Finałową przez szefa kuchni Federico Zanasi we współpracy z cukiernikiem Fabrizio Fioranim. Ich wspólna wizja kulinarnej podróży po Włoszech stała się hołdem dla kolekcji Tales of Italy. Uzupełnieniem wieczoru była mistrzowska sesja prowadzona przez miksologa Dario Tortorellę, który zaprezentował autorską kartę koktajli na bazie kaw specialty 1895, skomponowaną specjalnie z okazji Barista Challenge.
Międzynarodowy finał Lavazza Barista Challenge 2025 nie tylko wyłonił zasłużonego zwycięzcę, ale także rozpalił iskrę inspiracji wśród baristów na całym świecie. Innowacyjne techniki i ogromna pasja, jakie towarzyszyły całej rywalizacji, z pewnością wpłyną na przyszłość sztuki parzenia kawy. Lavazza z dumą wspiera tych utalentowanych profesjonalistów, którzy nieustannie podnoszą poziom kunsztu kawowego na arenie międzynarodowej.
Komentarze