A, Olkowski: Powinniśmy zacząć myśleć o produkcie w kontekście bezpiecznego żywienia
W uroczystym otwarciu konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy głos zabrał Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich: – Konferencja podejmuje ważny temat – bezpieczeństwa produktów spożywczych. Od wielu lat zastanawiały się nad bezpieczeństwem naszych produktów – co osiągnęliśmy?
– Co to znaczy, że produkt jest bezpieczny? Myślimy – to gwarancja, że produkt się nie popsuje. Uważam, że producenci powinni zacząć myśleć raczej o produkcie w kontekście bezpiecznego żywienia – wyjaśnił prezes Olkowski. – Dzisiaj produkcja często opiera się na zasadzie „więcej, szybciej, taniej” – doprowadziło to do sytuacji, że nie wszystko nam smakuje, wątpliwości budzi także skład niektórych produktów – mówił. – Nie zastanawiajmy się tylko nad kwestią bezpieczeństwa, ale też nad tym, czy jest to produkt bezpiecznego żywienia – dodał.