Badania KUPS: Tylko 17% dzieci spożywa warzywa na drugie śniadanie, 50% je owoce
Tylko 17% mam potwierdza, że ich dzieci spożywają warzywa na drugie śniadanie. Sytuacja wygląda nieco lepiej w przypadku owoców, 50% mam deklaruje, że ich dzieci jedzą owoce na drugie śniadanie[1]. To dlatego, że surowe owoce czy warzywa nie zawsze są atrakcyjne dla dzieci. Podpowiadamy, jak odpowiednio przygotować smaczny, wygodny i odżywczy posiłek, zawierający owoce i warzywa, którego nasze dziecko nie przyniesie z powrotem do domu.
Twoje dziecko codziennie w szkole zmierza się z nowymi wyzwaniami. Potrzebuje dużo energii na przyswajanie wiedzy i zabawę z rówieśnikami. Jego organizm musi funkcjonować prawidłowo, aby dziecko mogło w pełni korzystać z dnia. Spożycie odżywczego posiłku w szkole doda siły zarówno do nauki, jak i zabawy.
Właściwie skomponowane drugie śniadanie dostarcza dziecku energii i istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Dzieci, które spożywają wartościowe drugie śniadanie mają lepszą koncentrację, wyższe wyniki w nauce, a ich rozwój intelektualny jest prawidłowy. Natomiast dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania lub zastępują je niezdrowymi przekąskami, często skarżą się na bóle głowy, w związku z czym są rozdrażnione i nie mogą się skupić [2].
Według ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, wartościowy posiłek dla dziecka powinien składać się z produktów wielozbożowych, białka, warzyw i owoców w rożnej formie [3]. Co więcej powinien być także estetycznie przygotowany oraz praktyczny w spożyciu.
„Drugie śniadanie jest posiłkiem niezbędnym dla rosnącego organizmu. Zapewnia konieczną energię, utrzymując poziom cukru na właściwym poziomie. Niezjedzenie drugiego śniadania skutkuje problemami z koncentracją, trudnościami w zapamiętywaniu a nawet omdleniami. Dlatego bardzo ważne jest, aby posiłek ten był zbilansowany, to znaczy zawierał wszystkie niezbędne składniki takie jak węglowodany, białka, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Przykładem pełnowartościowego drugiego śniadania jest kanapka z twarożkiem, rzodkiewką oraz kartonik ulubionego soku 100% lub musu owocowego” – mówi dietetyk, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
W przygotowywaniu drugiego śniadania dla dziecka niezwykle ważne jest kreatywne podejście. Postaraj się, aby kanapki nie były nudne. Zadbaj o kolorystykę, którą zapewnią warzywa, na przykład sałata czy papryka. Zamiast wędliny przygotuj grillowanego kurczaka. Tradycyjne pieczywo możesz zastąpić tortillą. Ciekawym pomysłem są ciasteczka owsiane domowej roboty, które możesz przygotować razem z dzieckiem. Dodatkową „oprawą” drugiego śniadania jest lunchbox. Pozwól, aby dziecko samo wybrało kolorowy lunchbox z ulubionym bohaterem z bajki, do którego zapakujecie śniadanie.
Wygodnym dodatkiem do drugiego śniadania są dla dziecka soki i musy. Soki dostępne są w poręcznych buteleczkach lub kartonikach, a musy w wyciskanych saszetkach. Dziecku zdecydowanie łatwiej spożyć sok lub mus niż owoc lub warzywo, a efekt jest ten sam. Dodatkowo dzieciom często odpowiada również to, że w jednym produkcie połączone jest kilka owoców i warzyw, na przykład mus jabłkowo-marchewkowy. Soki i musy to produkty w pełni naturalne, które wyprodukowane są w 100% z owoców. Pamiętajmy, że nie zawierają dodatku cukru ani innych sztucznych substancji. Dziecko chętnie wypije sok ze względu na smak i wygodną formę. Ty z kolei możesz być spokojny, że dziecko nie wróci do domu z drugim śniadaniem i będzie miało energię na cały dzień w szkole.
[1] Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet.
[2] http://www.zachowajrownowage.pl/artykul/drugie-sniadanie-wazny-posilek-dla-zdrowia
[3]http://www.izz.waw.pl/pl/5-aktualnoci2/aktualnoci2/379-zasady-prawidowego-ywienia-dzieci-przedszkolnych
Źródło, fot. informacja prasowa