Świeżo uwarzone Książęce Pierwsze Zbiory trafia do lokali
Istnieją zjawiska, które mają swój określony czas. Są rzeczy, na które warto czekać nawet cały rok. Piwosze właśnie rozpoczynają swoje wielkie świętowanie. Od 19 października do wybranych lokali w Polsce trafia wyjątkowe Książęce Pierwsze Zbiory. Sezonowy wariant Książęcego został uwarzony przez browarników Tyskich Browarów Książęcych ze świeżych szyszek chmielu pochodzących z tegorocznych zbiorów.

Koniec zbiorów chmielu na Lubelszczyźnie był początkiem owocnej pracy piwowarów Książęcego. Tylko raz w roku, na przełomie września i października warzą oni Książęce Pierwsze Zbiory, które właśnie trafia do wybranych lokali w Polsce. Ten sezonowy wariant jest piwem szczególnym. To doskonały przykład połączenia pasji i rzemiosła. Browarnicy wrzucają do kadzi całe szyszki chmielu, które nadają piwu wyjątkowy aromat i głęboką goryczkę.
Książęce Pierwsze Zbiory pobudza wszystkie zmysły. Z połączenia szyszek chmielu ze słodem karmelowym i pilzneńskim, powstało wyraziste w smaku, orzeźwiające piwo . Jego chmielowa, szlachetna goryczka za sprawą podwójnego chmielenia, przyjemnie zaskakuje swoją rześkością, ale i dopełnia wyraźną słodycz z wyczuwalnymi nutami karmelu.
Na Książęce Pierwsze Zbiory, które warzone jest tylko jeden raz w roku, warto było czekać. Radość z uwarzenia piwa z tegorocznego chmielu jest porównywalna z czasem, kiedy czeka się na wigilijnego karpia, czy na pierwsze truskawki. Wzniesienie toastu Książęcym to najlepszy sposób na świętowanie udanych zbiorów chmielu dla wszystkich piwoszy.
Książęce Pierwsze Zbiory dostępne będzie tylko w wybranych lokalach w Polsce, do których trafia od 19 października. Pełen wykaz miejsc można odnaleźć na stronie www.ksiazece.pl. Sezonowego wariantu będzie można spróbować aż do wyczerpania zapasów.
Źródło, fot.: Kompania Piwowarska