Przekąski między posiłkami - na co postawić?
Życie w pośpiechu powoduje, że często nie mamy czasu na spożycie pełnowartościowego posiłku. W takiej sytuacji zdarza nam się podjadać między posiłkami. Warto zadbać, by desery i przekąski stanowiły element zbilansowanej diety.

Wartościowe przekąski zjedzone o należytej porze sprawią, że unikniemy spożywania zbyt dużych porcji jedzenia. By uniknąć niekontrolowanego napadu głodu, warto pilnować, by posiłki spożywać o stałych porach, najlepiej co 3-4 godziny.
Postaw na naturę
Problemem jest to, że często nasze przekąski są słodkie lub tłuste. Jeśli tak jest, należy zmienić podejście i postawić na zdrowsze produkty, najlepiej nieprzetworzone, lub przetworzone w niewielkim stopniu - na przykład na owoce, warzywa, 100-procentowe soki czy też musy.
Zawsze miej pod ręką świeży owoc, np. jabłko, gruszkę czy banana. Jako szybka i pożywna przekąska świetnie sprawdzi się również saszetka 100% musu owocowo-warzywnego, który nie zawiera konserwantów, barwników ani dodanych substancji słodzących, dzięki czemu może zastąpić jedną z pięciu porcji owoców i warzyw zalecanych przez ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia - mówi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii "Soki i musy – witaminy w SMART formie"
Przykładowe przepisy przekąsek można znaleźć TUTAJ.
Komentarze