Soki mają moc. Warto mieć je w diecie
Polacy chętnie sięgają po soki, ale nie zawsze mają świadomość, jaki mają one wpływ na funkcjonowanie organizmu. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą badania.
Przeprowadzane badania wskazują, że soki mają wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dostarczają cennych składników, a także biorą udział w profilaktyce chorób i pomagają w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Cenne źródło witamin
Soki to istotne źródło witamin i składników mineralnych. 200 ml, według Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), może stanowić jedną z rekomendowanych pięciu porcji warzyw i owoców. Szklanka soku pomarańczowego zaspokaja około 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Z kolei pół szklanki soku marchwiowego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Dla najmłodszych
Sok owocowy stanowi ważne źródło potasu i magnezu i umożliwia osiągnięcie zalecanego spożycia witaminy C i kwasu foliowego dla dzieci w wieku 2-5 lat. Badania wykazały, że regularne picie soków pomaga dzieciom przyzwyczaić się do smaku warzyw i owoców, a także wykształcić w nich nawyk sięgania po produkty z tej grupy już w dorosłym życiu.
Soki dobre do diety
Osoby spożywające soki kilka razy w tygodniu lub codziennie, mają nieznacznie mniejsze problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Konsumpcja 100% soków wpływa korzystnie na poprawę jakości diety, zwiększając spożycie witamin i składników mineralnych. Można więc powiedzieć, że picie umiarkowanych ilości soków owocowych i warzywnych nie wpływa na wzrost masy ciała, ale bez wątpienia zależy to od wielu czynników, np. spożycia innej żywności oraz poziomu aktywności fizycznej – mówi prof. dr hab. Lidia Wądołowska z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Picie soków redukuje o trzy procent ryzyko przedwczesnego zgonu w wyniku zawału, udaru lub też nowotworu. Raporty i badania wskazują, że soki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu i kondycję zdrowotną osób.
Komentarze