Co robić, by nie marnować jedzenia?
Z badań przeprowadzonych przez Bank Żywności wynika, że na świecie manruje się aż 1/3 produkowanego jedzenia. Najwięcej w gospdoarstwach domowych. Co zrobić, by zmienić złe nawyki?
Sposobem na ograniczenie marnowania jedzenia jest... funkcjonalna kuchnia, w której poruszać się będziemy po najkrótszej linii i wszystko będziemy mieć pod ręką. Przechowywanie produktów spożywczych w głębokiej szafie nie sprzyja racjonalnej gospodarce.
Przygotowanie dań na następny dzień warto rozpocząć od sprawdzenia dat przydatności do spożycia produktów. Sprawę ułatwić może system stosowany w sieciach handlowych FIFO. Zgodnie z nim produkty o najkrótszym terminie ważności powinny znajdować się w pierwszej linii.
Warto zainteresować się też aplikacjami, które po wprowadzeniu listy produktów same wygenerują gotowe przepisy. Mogą one także informować o zbliżającym się terminie przydatności produktów z naszej lodówki lub też sporządzić racjonalną listę zakupów.
Komentarze