Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory, zarówno te prosto z krzaka, jak i np. w postaci passaty w opakowaniu kartonowym, mają doskonały smak i równie dobre właściwości odżywcze. Są bogatym źródłem wielu witamin i składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyjrzyjmy się dokładnie zaletom tego warzywa.
Ochrona przed promieniowaniem UV
Ochrona skóry przed promieniowaniem UV jest dziś niezbędna. Okazuje się, że znakomite działanie ochronne ma likopen, który neutralizuje działanie promieni słonecznych. Likopen to naturalny, czerwony barwnik występujący w pomidorach, który – jako antyutleniacz – zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Składnik ten ma też działanie przeciwnowotworowe. Jeden pomidor, talerz zupy pomidorowej lub szklanka soku z pomidorów zapewniają wystarczającą dzienną dawkę likopenu dla organizmu. Warto dodać, że w przetworach z pomidorów (np. w przecierze czy passacie) znajduje się 2-3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach.
Witaminy
Pomidory są bogate w witaminę C, która wzmacnia organizm, zapewnia właściwe dotlenienie naczyń krwionośnych oraz przyspiesza gojenie się ran. Zawarty w nich beta-karoten neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, podczas gdy witaminy A i E działają ujędrniająco na skórę. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości – pomidory są ponadto bogate w witaminę K, która zapobiega zakrzepom krwi oraz w witaminy z grupy B wykazujące dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Dopełnieniem właściwości zdrowotnych jest witamina PP, która wspiera metabolizm cukru we krwi.
Składniki mineralne
Potas, będący składnikiem pomidorów, wspomaga proces dotleniania mózgu. Dzięki temu poprawia się koncentracja, zmniejsza napięcie mięśniowe i stres. Pomidory są również cennym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz sodu.
Dieta
Pomidory są niezastąpione dla tych, którzy chcą zadbać o swoją figurę - przy niskiej zawartości kalorycznej posiadają jednocześnie wiele składników odżywczych. Każdy, kto stosuje dietę, może sobie zatem pozwolić na aromatyczną zupę krem z pomidorów, gruboziarnisty makaron z pomidorowym sosem czy inne danie w stylu śródziemnomorskim z pomidorami w roli głównej. Dodatkowo, zawartość błonnika zapewni właściwe trawienie. Okazuje się również, że zgodnie z zaleceniami ekspertów żywieniowych, na podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, zupa pomidorowa lub sok pomidorowy mogą stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia.
W okresie od jesieni do lata, kiedy aromatyczne i świeże pomidory gruntowe nie są dostępne, zdrową i smaczną zupę pomidorową można w prosty i szybki sposób przygotować np. z passaty z pomidorów w opakowaniu kartonowym Primo Gusto. Pomidory w kartonikach nie tracą swoich właściwości zdrowotnych ani smakowych, podlegają pełnemu recyklingowi i skutecznie chronią żywność przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych: powietrzem, wilgocią i światłem. Dzięki specjalnej, wielowarstwowej budowie kartonu wykorzystywanego do opakowań spożywczych, produkty nie muszą zawierać konserwantów. Pomidory obecne w passacie są wyłącznie pasteryzowane, czyli podgrzewane, schładzane i pakowane do sterylnych opakowań kartonowych. Dzięki temu, bez stosowania konserwantów, zachowują świeżość i wysoką jakość odżywczą oraz wyjątkowe walory smakowe.
Komentarze