W Polsce stworzono opakowanie, które można zjeść
SCOBY to organiczne opakowanie, które uprawia się jak cebulę. Rośnie przez dwa tygodnie, a opakowana w nie żywność zachowuje świeżość przez pół roku. Ma zastąpić folię spożywczą i plastikowe pojemniki - podaje portal Gazeta.pl.

Róża Rutkowska, absolwentka School Of Form na kierunku Industrial Design, zaprojektowała rewolucyjne opakowanie, które nazwała SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Jego wyjątkowość polega na tym, że nie jest wyprodukowane, a wyhodowane. Sam proces rośnięcia przypomina proces dojrzewania cebuli, czyli przez nawarstwianie. Dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga światła, sterylnych warunków ani zaawansowanych technologii.
SCOBY ma zastąpić plastik. "Tkanina" stworzona jest z grzybka kombuchy i utrzymuje żywność świeżą przez sześć miesięcy. Żeby ją wyhodować, potrzeba na to dwóch tygodni. A gdy przestanie być potrzebna, można ją wyrzucić na kompost albo po prostu zjeść wraz z zawartością.
Więcej informacji na portalu kobieta.gazeta.pl
Komentarze