Większa produkcja cukru w Meksyku
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez USDA, tegosezonowa produkcja cukru wyniesie 6,024 mln ton, a więc o 0,3% więcej niż rok wcześniej.
W przypadku eksportu meksykańskiego cukru, to w omawianym czasie dostawy do USA pozostaną niezmienne, przez co w sezonie 2017/2018 wyniosą 1,086 mln ton, a w sezonie 2018/2019 będzie to 721 tys. ton.
Z kolei eksport tego surowca do krajów poza Stanami Zjednoczonymi zamknie się w granicy 61 tys. ton, a więc w odniesieniu do września bieżącego roku to spadek o 60 tys. ton. Oznacza to wzrost zapasów początkowych kosztem spadku eksportu tego surowca. Za to zapasy końcowe w sezonie 2017/2018 zwiększą się o 60 tys. ton do 1,328 mln ton. Natomiast zapasy na koniec sezonu 2018/2019 prawdopodobnie zamkną się zwyżką o 26 tys. ton do 1,435 mln ton.
Jeśli chodzi o stosunek zapasów do spożycia to wyniesie on 30,7% w sezonie 2017/2018 i 31,5% w następnym sezonie.
Komentarze