Rośnie eksport świeżych owoców i warzyw z Turcji
Tureccy producenci produkują rocznie 50 mln ton świeżych owoców i warzyw, a w tym sezonie wyeksportują więcej o 10-15% do 3,5 mln ton.
Sezon letni był zbyt długi, co negatywnie wpłynęło na wysyłkę owoców cytrusowych, jednak nadal oczekuje się wzrostu wielkości wywozu za sprawą poprawy stosunków z Rosją, która jest największym odbiorcą tureckich produktów. Sprzedaje się tam 40% całego świeżego eksportu, przy czym ten procent wzrośnie w tym roku do 50%.
Poszukiwane są również alternatywne rynki zbytu, w tym zwłaszcza Daleki Wschód, z czego interesujące są Chiny, Malezja, Korea Południowa i Singapur.
W porównaniu do cen pomidorów, z uwagi na spadek eksportu, produkcja pomidorów znacznie zmalała. Rosja znacznie zmniejszyła import tych warzyw, gdyż stała się bardziej samowystarczalna. W związku z tym, w ciągu 5 lat mogą całkowicie zaprzestać importu tych warzyw. Właśnie dlatego tureccy plantatorzy pomidorów obawiają się zamknięcia rosyjskiego rynku i obniżają produkcję, aby uchronić się przed ryzykiem.
Komentarze