Torba zachowująca świeżość owoców do 60 dni
Środowisko oraz właściwości chemiczne każdego owocu są czynnikami wpływającymi na jego dojrzewanie. Dlatego też Cesar Sierra, profesor Wydziału Chemii Uniwersytetu Narodowego Kolumbii (ONZ), zaprojektował torbę, która pozwala zachować świeżość owoców nawet przez 60 dni. Dzięki temu zachowuje on między innymi smak i aromat.

Stworzenie tej torby i zastosowanie jej technologii stanowi ogromny postęp dla producentów i eksporterów tropikalnych owoców Kolumbii, gdyż wspiera krajowy przemysł. Zwłaszcza, że może być produkowana w tym kraju w cenie 300 COP za torbę.
Ta nowa torba jest ogólnodostępna i bardzo podobna do tradycyjnej torby, ale jej składniki zawierają właściwości fizykochemiczne umożliwiające jej modulowanie produkcji etylenu, gazu, który wpływa na dojrzewanie owoców, a także ułatwia kontrolowanie procesu odwadniania występującego w trakcie przechowywania owoców i transportu.
Jednym z głównych materiałów używanych do produkcji torby jest polietylen o niskiej gęstości. Niemniej jednak, ze względu na to, że każdy owoc ma inną charakterystykę biochemiczną, naukowcy muszą opracować dla nich odrębne torby. Na razie dostępne są torby na marakuję i banany.
Komentarze