Partner serwisu
28 grudnia 2018

Rosną koszty produkcji pieczywa

Kategoria: Aktualności

Jak wynika z danych zaprezentowanych przez PontInfo, pierwsze półrocze bieżącego roku odznaczyło się wzrostem rocznych kosztów jednej piekarni o 17%, przy czym w samym sektorze spożywczym ta zwyżka wyniosła 8%.

Rosną koszty produkcji pieczywa

Jednakże najwyższą dynamiką w obrębie zmian charakteryzowały się koszty wynagrodzeń, które w tym czasie zwiększyły się o 18%. Natomiast te koszty stanowią 22% łącznych kosztów produkcji pieczywa.
 
Z kolei koszty materiałowe to 45% ogólnych kosztów produkcji pieczywa. Niemniej jednak, w analizowanym czasie w skali roku zwiększyły się one o 15%. Prawdopodobnie tegoroczne zwyżki cen skupu zbóż mające miejsce w miesiącach sierpień-październik tego roku, mogą odbić się na wzroście kosztów materiałowych w drugiej połowie tego roku.
 
Dlatego też w październiku bieżącego roku za chleb pszenno-żytni należało zapłacić o 8% więcej niż w roku poprzednim, a pszenna bułka w tym czasie podrożała o 10%.

źródło: nawozy.eu
Czesław
2018-12-28
Proponuję pisać artykuły o prawdziwym pieczywie! To co się nazywa chlebem, tylko z nazwy i wyglądu przypomina chleb! Uważam, że należy wreszcie mówić pełnym tekstem, na temat ogólnie dostępnego pieczywa, wytwarzanego w nowych technologiach - mrożonego, częściowo odpieczonego, wykonanego z gotowych mieszanek zawierającymi chemiczne dodatki. Chleb wypieczony metodą tradycyjną musi być droższy, ale jest zdrowszy! Myślę, że zdrowia nie należy świadomie tracić. Wystarczy mniej, albo wcale nie palić papierosów, pić piwa ( w nadmiarze) itd. Stare przysłowie mówi "Lepiej dać piekarzowi niż lekarzowi". Wszystkim konsumentom pieczywa życzę "Prawdziwego Chleba Powszedniego" w 2019 roku !
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ