25 stycznia 2019

Hiszpania wnioskuje o wycofanie 4,557 ton owoców cytrusowych

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (MAPA), które ustanowiło wolumen w wysokości 50 tys. ton w ramach, którego zostaną wycofane i przetworzone na soki pomarańcza, mandarynki oraz klementynki, otrzymało już 13 wniosków o łączny kontyngent 4,557 ton.

Hiszpania wnioskuje o wycofanie 4,557 ton owoców cytrusowych

Wielkość wnioskowanego wolumenu obejmuje 2,394 tys. ton małych owoców cytrusowych i 2,163 tys. ton pomarańczy.
 
W Andaluzji zażądano już wycofania w sumie 1,329 tys. ton pomarańczy i 22 ton małych owoców cytrusowych, podczas gdy w najważniejszym obszarze produkcji, w regionie Walencja, wnioski objęły 634 ton pomarańczy i 1,823 tys. ton mandarynek i klementynek.

W związku z tym, Aragon wycofa 200 ton pomarańczy i 125 ton małych owoców cytrusowych, Katalonia - 309 ton drobnych owoców cytrusowych i region Murcji - 115 ton małych owoców cytrusowych. Natomiast pozostałe regiony, które złożyły wnioski o wycofanie, regulowane przez Rozporządzenie delegowane (UE) 2017/891.
 
Rozporządzenie to pozwala państwom członkowskim na wycofanie owoców w celu ich dostarczenia do organizacji charytatywnych, takich jak banki żywności, które z kolei podpisują umowy z przemysłem przetwórczym na przerób owoców w sok i nektar.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ