Partner serwisu
12 lutego 2019

Śliwka kalifornijska celuje w zdrowie

Kategoria: Aktualności

California Prune Board będąca światowym liderem w rozwoju badań żywieniowych na temat walorów zdrowotnych suszonych śliwek kalifornijskich odnawia swoje zobowiązanie dotyczące realizacji projektów badawczych w 2019 roku.

Śliwka kalifornijska celuje w zdrowie

Program, rozpoczęty w 1997 roku, obejmuje aktualnie 51 opublikowanych badań dotyczących wartości odżywczych suszonych śliwek i 13 dodatkowych, których zakończenie planowane jest na 2021 rok. Głównym obszarem badań jest zdrowie kości, z 23 opublikowanymi badaniami na 28 zaplanowanych. Dziewięć badań (z 11 planowanych) dotyczy zdrowia układu trawiennego, zaś 19 (z 25) skupia się wokół innych obszarów, w tym obniżeniu poziomu cholesterolu, zespołu metabolicznego, możliwości poznawczych, wyboru przekąsek i ich wpływu na sytość oraz wybranych elementów analizy danych epidemiologicznych.

W całej Europie

Działaniem uzupełniającym programy badawcze jest prezentacja wyników badań na wydarzeniach i konferencjach naukowych skupionych wokół nauk żywieniowych. Jednym z nich była „National Osteoporosis Society Conference 2018” w Birmingham (Wielka Brytania), która zgromadziła światowej sławy profesjonalistów w dziedzinie zdrowia kości. Ważnym wydarzeniem było także “Food Matters Live 2018” w Londynie, spotkanie branży ochrony zdrowia w trakcie, którego ekspert ds. sytości doktor Graham Finlayson z Uniwersytetu w Leeds zaprezentował swoje ostatnie badanie „Suszone owoce i apetyt – psychologia podjadania (jedzenie dla przyjemności) a związek z otyłością[1]”. W trakcie wydarzenia znany, brytyjski szef kuchni Peter Sidwell gotował na żywo specjalne dania pokazując jak różnorodnie można wykorzystać smak śliwki kalifornijskiej w nowoczesnej kuchni.

W Holandii, w 2018 roku California Prune Board uczestniczyła w wydarzeniu „Nutrition Now”, jako oficjalny komentator krajowej konferencji dotyczącej wpływu nawyków żywieniowych na zdrowie. Organizacja brała także udział w konferencji „EFAD 2018” w Rotterdamie, corocznym spotkaniu Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków. Doktor Amanda Avery (dietetyk) i Joanne Kingsnorth (asystent badawczy) zaprezentowały tam wstępne wyniki projektu badawczego nt. „Oceny wiedzy fachowej pracowników służby zdrowia w zakresie przekąsek, suszonych owoców i zdrowia zębów: badanie europejskich dietetyków i dentystów[2]".

Suszone śliwki są bardzo dobrym źródłem witaminy K, dostarczają także witaminy B6, miedzi i manganu, co czyni je wygodnym składnikiem do codziennego stosowania w celu utrzymania zdrowia. „Znacząca ilość ostatnich badań[3] skupionych na kobietach w wieku pomenopauzalnym wskazuje, że jedna porcja suszonych śliwek dziennie może być korzystna dla zdrowia, zwalniając tempo utraty masy kostnej. Inne badania[4] podkreślają, jak ważne jest zdrowie jelit, które wpływa na regulację ludzkiego ciała poprzez oddziaływanie na oś jelitowo-mózgową. W odniesieniu do tego obszaru nauk żywieniowych suszone śliwki kalifornijskie są korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny wynikający ze składu węglowodanów. To bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który oczyszcza układ pokarmowy i ułatwia trawienie” wyjaśnia doktor Annamaria Acquaviva, dietetyk California Prune Board z Włoch.

W Polsce

California Prune Board aktywnie wspiera środowisko dietetyków w Polsce. Kampania informacyjna dotycząca walorów suszonej śliwki kalifornijskiej prowadzana jest w naszym kraju od 2014 roku. Organizacja kładzie nacisk na współpracę i rozwój relacji z profesjonalistami z dziedziny ochrony zdrowia. We wrześniu 2015 roku dr Bahram H. Arjmandi z Florida State University, jeden z pionierów badań nad wpływem suszonych śliwek na zdrowie kości, odwiedził Polskę. W trakcie spotkania prasowego zaprezentował rezultaty swoich prac.

California Prune Board jest także partnerem ważnych konferencji związanych z dietetyką, takich jak Congressus Dietetica (2017,2018) czy Kongres Food Forum (2017). Zdolni i aktywni dietetycy z Polski zostali także zaproszeni do Holandii na konferencję EFDA we wrześniu 2017 roku. Współpraca z profesjonalistami ochrony zdrowia jest wspierana także przez polskich ekspertów Barbarę Dąbrowską – autorkę książek, blogerkę i praktykującą dietetyczkę oraz przez Karolinę Gruszecką, która nagrywa autorskie wideo przeznaczone dla dietetyków i udostępniane w mediach społecznościowych.

[1] “Dried fruit and appetite – the psychology of snacking (hedonic eating) in relation to obesity’ as part of ‘The Future of Satiety Enhancing Foods” Professor Graham Finlayson, Chair in Psychobiology, School of Psychology, University of Leeds

[2] “Assessing health professional’s knowledge regarding snacks, dried fruit
& dental health: a survey of European dietitians and dentists” - Preliminary results of a California Prune Board funded UK and Ireland research project were presented for the first time by Dr Amanda Avery RD and Joanne Kingsnorth (research assistant)

[3] Arjmandi B, Johnson S, Pourafshar S et al (2017) “Bone-Protective Effects of Dried Plum in Post-menopausal Women: Efficacy and Possible Mechanisms”. Nutrients. 9; 496. doi:10.3390/nu9050496 ; Wallace T (2017) “Dried plums, prunes, and bone health: A comprehensive review”. Nutrients. 9; 401. doi:10.3390/nu9040401;

[4] Dinan TG, Cryan JF. “The Microbiome-Gut-Brain Axis in Health and Disease” Gastroenterol Clin North Am. 2017 Mar; 46 (1): 77-89|Marchesi JR, Adams DH, Fava F, Hermes GD, Hirschfield GM, Hold G, Quraishi MN, Kinross J, Smidt H, Tuohy KM, Thomas LV, Zoetendal EG, Hart A. “The gut microbiota and host health: a new clinical frontier” Gut. 2016 Feb;65(2):330-9|Bourassa MW, Alim I, Bultman SJ, Ratan RR. “Butyrate, neuroepigenetics and the gut microbiome: Can a high fiber diet improve brain health?” Neurosci Lett. 2016 Jun 20;625:56-63

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ