Partner serwisu
19 lutego 2019

Soki Victoria Cymes w technologii HPP

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Ffirma Victoria Cymes – jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologii zachowują większość wartości odżywczych warzyw i owoców, przy wydłużonym terminie przydatności do spożycia oraz gwarantowanym bezpieczeństwie produktu. To doskonała odpowiedź na współczesne trendy konsumenckie, jak również ułatwienie dla logistyki w handlu. Tłoczone na zimno soki Victoria Cymes, utrwalane w technologii HPP, oferowane są w trzech smakach. Są dostępne na rynku od ubiegłego roku.

Soki Victoria Cymes w technologii HPP

Zmieniające się trendy żywieniowe i rozwijające się potrzeby konsumentów, stawiają przed producentami coraz to nowe wyzwania. Klienci są coraz bardziej świadomi znaczenia, jakie ma odpowiednia dieta dla jakości życia. Poszukują wyrobów naturalnych, świeżych i przywiązują dużą wagę do dobrego składu. Jednocześnie, szybkie tempo życia sprzyja popularności tych produktów, które pozwalają na oszczędność czasu i są wygodne w użyciu.

Technologia HPP (z ang. High Pressure Processing), wprowadzona pioniersko na rynek przez polskiego producenta - Victoria Cymes, pozwala produkować soki, które spełniają oczekiwania współczesnych konsumentów. To soki tłoczone na zimno, które pomimo zastosowania utrwalania - metoda HPP, zachowują większość właściwości użytych warzyw i owoców, a jednocześnie są trwałe i w pełni bezpieczne.

Cały proces produkcji nowych soków Victoria Cymes tłoczonych na zimno, utrwalanych metodą HPP od przechowywania surowców, po rozlew, utrwalanie wysokim ciśnieniem, magazynowanie i dystrybucję zachodzi w kontrolowanej temperaturze chłodniczej. W przeciwieństwie do użycia obróbki termicznej soków np. pasteryzacji, zastosowana technologia utrwalania HPP pozwala na utrzymanie większej wartości odżywczej oraz organoleptycznej, porównywalnej do właściwości świeżych soków. Obróbka HPP polega na działaniu bardzo wysokiego ciśnienia 6000 atmosfer na soki zapakowane w butelki. Tak wysokie ciśnienie (w przeciwieństwie do obróbki cieplnej np. pasteryzacji) działa niszcząco w głównej mierze na niepożądane mikroorganizmy, zachowując wiele cennych właściwości użytych warzyw i owoców takie jak witaminy, barwę, smak i zapach. Ciśnieniowanie przedłuża trwałość soku – przechowywany w warunkach chłodniczych, jest zdatny do spożycia nawet do 2 miesięcy.

Tłoczone na zimno soki Victoria Cymes, utrwalane w technologii HPP dostępne są w trzech smakach: #SUCKES (jabłko, ananas, truskawka i limonka), #SZCZĘŚCIE (jabłko, mango, marchew) oraz #PASJA (jabłko, ogórek, seler naciowy, nać pietruszki). Wszystkie powstają ze starannie wyselekcjonowanych owoców i warzyw – tylko te spełniające wysokie wymogi jakościowe trafiają do dalszej produkcji.

Soki o takich właściwościach to niepodważalne korzyści dla handlu. W pełni odpowiadają współczesnym trendom konsumenckim, będą wybierane przez coraz większą grupę klientów, którzy poszukują zdrowych, bezpiecznych produktów z tzw. „czystą etykietą”. Ogromne znaczenie ma tutaj również ich przedłużona trwałość, eliminująca konieczność szybkiej rotacji.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ