Borówki mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi
Nowe badanie opublikowane w Journal of Gerontology Series A wykazało, że spożywanie 200 g borówek dziennie przez miesiąc może prowadzić do poprawy czynności naczyń krwionośnych i obniżenia skurczowego ciśnienia krwi u zdrowych osób.
Badacze z King's College London przebadali 40 zdrowych ochotników przez okres miesiąca. Losowo podawano im napój zawierający 200 g borówki lub dopasowany napój kontrolny dziennie.
Zespół monitorował poziom toksyn we krwi i moczu ochotników, a także ich ciśnienie krwi i zależne od przepływu rozszerzenie (FMD) tętnicy ramiennej: miara tego, jak tętnica rozszerza się, gdy zwiększa się przepływ krwi, co jest uważane za wrażliwy biomarker w przypadku choroby sercowo-naczyniowej.
Wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych obserwowano dwie godziny po spożyciu napojów jagodowych i utrzymywały się przez miesiąc. Z kolei ciśnienie krwi spadło o 5 mmHg. Wynik jest podobny do zastosowania leków obniżających ciśnienie krwi.
Napoje zawierające oczyszczone antocyjany doprowadziły do poprawy funkcji śródbłonka, którego to komórki działają jak bariera między krwią lub limfą a otaczającą tkanką ciała, a także odgrywają kluczowe role w krzepnięciu krwi i regulacji ciśnienia krwi.
Komentarze