Partner serwisu
28 lutego 2019

Produkcja włoskich owoców cytrusowych

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Szacuje się, że produkcja pomarańczy w sezonie 2018/2019 spadnie o 7,5% w porównaniu z poprzednią kampanią z powodu letnich deszczów i powodzi, które miały miejsce na Sycylii w październiku i listopadzie minionego roku.

Produkcja włoskich owoców cytrusowych

Przewiduje się, że włoska produkcja mandarynek w omawianym sezonie wzrośnie o 14,8% z powodu sprzyjającej pogody w Kalabrii, będącej największym regionem produkcji. Ocenia się, że włoska produkcja cytryn w tym czasie zmaleje o 8% w porównaniu z poprzednią kampanią z powodu wiosennych gradobicia. Ogólnie rzecz biorąc, jakość ma być doskonała.
 
Włochy są drugim odnośnie wielkości europejskim producentem pomarańczy po Hiszpanii. Sycylia i Kalabria są głównymi obszarami produkcji pomarańczy, odpowiadającymi za 63% i 19% całkowitej produkcji. 
 
Tarocco, Moro, Sanguinello, Naveline i Valencia są wiodącymi odmianami pomarańczy uprawianymi w tym kraju. Poza tym, odmiany Ippolito i Meli zyskują coraz większą popularność. Prognozuje się, że produkcja bawełny w sezonie 2018/2019 zmaleje o 7,5% w porównaniu z poprzednią kampanią z powodu letnich deszczów i powodzi, które miały miejsce na Sycylii w październiku i listopadzie zeszłego roku.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ