Partner serwisu
07 marca 2019

Izraelscy naukowcy odkryli sposób, aby jabłka przetrwały cały rok

Kategoria: Aktualności

Rolnicy wyrzucają 10% plonów jabłek. Są to przede wszystkim owoce, które spadły na ziemię i nie wyglądają już na tyle, by trafić do sklepów spożywczych. Inne jabłka są wyrzucane, ponieważ są za małe, za duże lub mają plamki słoneczne.

Izraelscy naukowcy odkryli sposób, aby jabłka przetrwały cały rok

Według danych U.N ocenia się, że 1,3 mld ton produktów jest wyrzucanych do kosza każdego roku, powodując stratę 1 bln dolarów. W związku z tym, izraelscy naukowcy przerobili jabłka skierowane na odpad na proszek. Następnie przeanalizowali wartość odżywczą, tj. witaminę C, błonnik pokarmowy itp.

Jak się okazało, powstały proszek ma taką samą wartość odżywczą jak zwykłe jabłka, a do tego mógł być przechowywany przez długi czas. Zwłaszcza jeśli będzie zapakowany próżniowo, może to trwać dłużej niż rok. Poza tym, może być używany do długich podróży, w tym kosmicznych lub do pieczenia jabłecznika gdy brakuje w domu jabłek.

Innym innowacyjnym rozwiązaniem może być wprowadzenie tego proszku do przemysłu spożywczego jako alternatywnego składnika w produktach o smaku jabłkowym.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ