Globalna produkcja cytrusów
Przewiduje się, że globalna produkcja pomarańczy w sezonie 2018/2019 zwiększy się o 4,2 mln ton w porównaniu z rokiem poprzednim do 51,8 mln ton, a to za sprawą korzystnej pogody w Brazylii i Stanach Zjednoczonych.
W związku z tym oczekuje się, że owoców przeznaczonych zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przetwórstwa będzie więcej. Świeży eksport jest prognozowany na wyższy o 4% do 5,1 mln ton.
Przewiduje się, że produkcja Brazylii wzrośnie o 13% do 17,8 mln ton, a to za sprawą korzystnych warunków pogodowych, co z kolei przełoży się na wielkość zbioru owoców. W tym przypadku, konsumpcja i eksport pomarańczy pozostają na niezmiennym poziomie, podczas gdy tych owoców do przetwórstwa trafi więcej o 2,0 mln ton do 12,8 mln ton.
Produkcja w Chinach jest nieznacznie zmniejszona do 7,2 mln ton przy niekorzystnych warunkach pogodowych, co skutkuje niższymi plonami w prowincji Jiangxi. Wraz z niewielkim wzrostem importu konsumpcja jest niższa w przypadku ogólnie obniżonych dostaw. Republika Południowej Afryki i Egipt są dwoma największymi eksporterami, odpowiedzialnymi za 60% importu.
Przewiduje się, że produkcja w USA zwiększy się o 41% do 5 mln ton ze względu na sprzyjającą aurę. W związku z tym, eksport, konsumpcja i owoce do przetworzenia będą większe w przypadku wyższych zbiorów.
Komentarze