Partner serwisu
11 marca 2019

DuPont przedstawia nowe roślinne nuggetsy proteinowe

Kategoria: Trendy żywnościowe

W odpowiedzi na trzy rozwijające się trendy w przemyśle spożywczym i napojów, kładące nacisk na żywność roślinną, wysokobiałkową i zdrowe przekąski, DuPont Nutrition & Health stworzył idealne rozwiązanie dla producentów przekąsek, płatków, batonów energetycznych, dodatków i innych produktów żywnościowych. Sześć nowych rodzajów nuggetsów proteinowych z linii SUPRO® i TRUPRO™ to więcej białka i obniżona zawartość sodu w bogatszym asortymencie kształtów i tekstur. Produkowane z białka roślinnego nuggetsy, zwane też granulkami, to ekstrudowane składniki dodawane często do batonów energetycznych i płatków w celu zwiększenia zawartości białka i zwiększenia ich chrupkości.

DuPont przedstawia nowe roślinne nuggetsy proteinowe

– Nowe nuggetsy to kolejne w naszej ofercie roślinne dodatki proteinowe, charakteryzujące się zwiększoną zawartość białka i unikalnymi teksturami – mówi Jean Heggie, Strategic Marketing Lead. – Nasze nuggetsy roślinne pozwalają producentom wyróżnić się wśród konkurentów i oferować lepsze produkty żywnościowe oraz wyjątkowe doznania smakowe.

Nowe produkty obejmują:

  • SUPRO® NUGGETS 310 LS – owalne nuggetsy z białkiem sojowym, które zawierają 80% protein (w stanie suchym) i mniej niż 120 mg sodu na 100 g produktu – idealne w diecie o obniżonej zawartości sodu.

DuPont poszerza również popularną gamę sojowych nuggetsów z dodatkiem kakao SUPRO®. Zawierają one 82% białka (w stanie suchym) i teraz dostępne są w wielu wariantach kształtów i rozmiarów. Dodane do batonów, wyglądem przypominają kawałki lub płatki czekolady.

  • SUPRO® NUGGETS 393 mają nieregularny kształt przypominający płatki.
  • SUPRO® NUGGETS 385 to większe nuggetsy o baryłkowym kształcie.
  • SUPRO® NUGGETS 398 mają tradycyjny, owalny kształt.

Białko grochu to coraz bardziej popularnie źródło protein roślinnych. Nie wymaga ono oznakowania występowania alergenów, umożliwiając tym samym producentom dotarcie do konsumentów borykających się z alergiami. Nowe nuggetsy DuPont z białka grochu, produkowane z tradycyjnie uprawianego, niemodyfikowanego genetycznie grochu żółtego, zawierają aż 70% białka (w stanie suchym) i są teraz dostępne w nowych kształtach.

  • TRUPRO™ 1670 nuggetsy z białka grochu o zwartej konsystencji i owalnym kształcie.
  • TRUPRO™ 1673 nuggetsy z białka grochu mają nieregularny, spłaszczony kształt, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w produktach o wysokiej zawartości zbóż, orzechów czy ziaren.

Szeroka gama, wiodących w branży, nuggestów DuPont Nutrition & Health wyraźnie wzbogaca smak i teksturę produktów, umożliwiając producentom żywności tworzenie zdrowych przekąsek zapewniających wyjątkowe doznania smakowe.

– Spożycie przekąsek rośnie na całym świecie, szczególnie wśród młodszych konsumentów. Nasze badania rynku pokazują, że ponad 2/3 millenialsów zjada co najmniej dwie przekąski dziennie i chętniej sięga po produkty wysokobiałkowe niż jakakolwiek inna grupa wiekowa – mówi Chris Schmidt, Bar Industry Team Leader, NAFTA. – Batony energetyczne znakomicie odpowiadają na zapotrzebowanie konsumentów wybierających wysokobiałkowe, wygodne przekąski.

Prognozy firmy badawczej Euromonitor pokazują, że do końca roku 2023 sprzedaż batonów proteinowych przewyższy globalny rynek żywności paczkowanej, a wzrost będzie największy w Ameryce Łacińskiej (5% CAGR), Europie (4,3% CAGR) i Ameryce Północnej (2,4% CAGR).

Poza szeroką gamą białek roślinnych, w portfolio DuPont™ Danisco® znajdziemy również wiele dodatków funkcjonalnych do przekąsek, w tym produkty poprawiające pracę układu pokarmowego, obniżające zawartość cukru, zwiększające zawartość błonnika i oferujące inne rozwiązania żywieniowe.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ