Partner serwisu
13 marca 2019

Jak zaoszczędzić na częściach i eksploatacji oraz prostych czynnościach?

Kategoria: XI Konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym

Poszukiwanie oszczędności w produkcji poprzez odpowiednie działania w utrzymaniu ruchu było tematem trzeciego panelu prezentacji, który odbył się na początek drugiego dnia konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym.

Jak zaoszczędzić na częściach i eksploatacji oraz prostych czynnościach?

Panel poprowadził i jednocześnie rozpoczął swoim referatem Patryk Cichorczyk z firmy Lean Action Plan. Opowiedział o maksymalizacji wykorzystania maszyn poprzez skrócenie czasu przezbrojenia. Przytoczył konkretne rozwiązania oraz przykłady popełnianych błędów i dobrych praktyk z branży spożywczej i innych branż, które można również zaadaptować do produkcji żywności, np. przy naprawie i czyszczeniu maszyn.

O nowoczesnych i innowacyjnych rozwiązaniach w układach odzysku ciepła z obiegu parowo-kondensatowego powiedział uczestnikom sympozjum Damian Wojtyś z firmy Spirax Sarco Sp. z o.o. Dzięki przykładom zastosowania ekonomizerów przekonał słuchaczy o możliwościach odzysku energii.

Marcin Skop z przedsiębiorstwa Ecol Sp. z o.o. poruszył ciekawy temat nowoczesnego programu diagnostyki olejowej dla przemysłu spożywczego. Przedstawiciel Ecola opowiedział również przekrojowo o działalności firmy, oddziałach przy zakładach przemysłowych w kraju i zagranicą oraz laboratorium zlokalizowanym w Rybniku. Marcin Skop przekonywał, że regularne analizy oleju dostarczają przedsiębiorstwu produkcyjnemu konkretne informacje o zanieczyszczeniach, kondycji maszyny oraz środka smarowniczego. Opowiedział też o tym, w jaki sposób przebiega proces pobierania próbek, badania oraz jakie analizy są wykonywane w laboratorium.

Artur Tundys z firmy Margo Sp z o.o. S.K. opowiedział przekrojowo o działalności spółki, a Marek Bąkowski z firmy NSK Polska Sp. z o.o. zaprezentował rozwiązania przemysłowe związane z łożyskami NSK, pod kątem możliwości optymalizacji kosztów dzięki temu produktowi.

Na zakończenie trzeciego panelu Magdalena Rozińska-Tymborowska z Salmon Hygiene Polska sp. z o.o. zaciekawiła słuchaczy tematem, w jaki sposób odpowiednie narzędzia do mycia mogą przyczynić się na oszczędności w produkcji.

Adventure Media

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ