Stabilizacja cen cukru workowanego
Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w styczniu bieżącego roku za cukier workowany w obrębie miesiąca należało zapłacić tyle samo co w styczniu, czyli 1,57 zł/kg, ale w ujęciu roku to mniej o 5,4%.

Natomiast cukier paczkowany potaniał w skali miesiąca o 4,8% do 1,79 zł/kg, chociaż w dalszym ciągu był on droższy niż rok wcześniej o 13,3%.
Niemniej jednak, w analizowanym czasie w detalu za ten surowiec należało zapłacić 2,41 zł/kg, a zatem więcej o 7,1% niż przed miesiącem oraz o 5,7% niż w lutym 2018 r. Niskie ceny sprzyjają konsumentom, w tym szczególnie przedsiębiorstwom przetwórstwa żywności, które mogą w ten sposób zmniejszyć koszty produkcji.
Komentarze