Konkurs #EkoSelfie rozstrzygnięty
Przez 4 miesiące uczestnicy konkursu dzielili się swoimi pomysłami na niemarnowanie żywności i dbanie o środowisko. Wystarczyło przesłać zdjęcie przedstawiające autorski sposób na niemarnowanie jedzenia. Wszystko to w ramach projektu EkoMisja – Nie Marnuję.
Marnowanie żywności to nie tylko problem natury etycznej czy ekonomicznej. Konsekwencje wyrzucania ogromnych ilości jedzenia odczuwa bardzo silnie również nasza planeta. Mimo systematycznego upowszechniania wiedzy na temat ochrony środowiska, wciąż niewiele mówi się o zależności pomiędzy rynkiem spożywczym a losami ziemi. Informacje o rosnącym zanieczyszczeniu powietrza związanym ze wzmożonym transportem samochodowym nikogo już nie szokują. Kto jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że w skali roku do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych pochodzących z wyrzucanej żywności? Marnowanie jedzenia jest też równoznaczne z trwonieniem surowców – niezjedzona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody.
Jako konsumenci jesteśmy odpowiedzialni za 60% marnowanej żywności. Konkurs #EkoSelfie miał na celu pokazanie, że ograniczenie marnowania jedzenia leży w zasięgu każdego z nas. Zabawa polegała na przesłaniu pomysłu na ograniczenie marnowania jedzenia w swoim domu w formie zdjęcia i krótkiego opisu. W zabawie wzięło udział kilkadziesiąt osób, które wykazały się niezwykłą kreatywnością i odpowiedzialnością ekologiczną.
Konkursowe Jury wyróżniło 7 prac w dwóch kategoriach:
Mój sposób na niemarnowanie:
- I Podpłomyki z mąki i wody – Alina Kolus
- II Zdrowa przekąska z suszonych owoców i warzyw – Katarzyna Moń
- III Pasta kanapkowa z buraków po zakwasie – Małgorzata Grabowska – Fluder
Nie marnuje, środowisko szanuje:
- I Obierki jako przysmaki dla leśnych zwierząt – Katarzyna Lange
- II Mrożenie jako patent na przechowywanie – Karolina Hanuszewicz
- III Przydomowy „recycler” odpadków żywności – Daniel Rychlik
- III Pizza z kuchennych resztek – Mirosława Wawrzyniak
Komentarze