Nowa linia kultur Danisco® VEGE dostarcza potwierdzonych klinicznie korzyści zdrowotnych dla fermentowanej, roślinnej żywności i napojów
Firma DuPont Nutrition & Biosciences (DuPont) ogłosiła nową linię kultur, w której skład wchodzą probiotyki premium HOWARU®, stworzone specjalnie dla fermentowanych produktów roślinnych, tak aby przynosić potwierdzone klinicznie korzyści zdrowotne. Gama kultur Danisco® VEGE oferuje oczekiwane profile smakowe oraz konsystencję w produktach bezmlecznych. W portfolio pojawiły się nowe kultury - HOWARU® Dophilus VG, które zawierają Lactobacillus acidophilus NCFM® oraz HOWARU® Bifido VG, zawierające Bifidobacterium lactis HN019™, których pozytywny wpływ na zdrowie układu trawiennego i dobre samopoczucie potwierdzają wyniki badań.

Nowa linia dostępna jest w formie pojedynczego szczepu, nie zawiera nabiału, składników odzwierzęcych, alergenów, nie była modyfikowana genetycznie i nadaje się dla wegan. Ponadto łatwo zintegrować ją z istniejącymi kulturami wykorzystywanymi w roślinnej żywności i napojach fermentowanych.
„Zdrowe trawienie jest jednym z najważniejszych globalnych trendów w 2019 roku. Konsumenci kładą coraz większy nacisk na zdrowie i sferę wellness w życiu codziennym. Szukają możliwości, które wiążą się z korzyściami dla nich” – mówi Sonia Huppert, Global Product Leader w zespole Produktów Roślinnych w DuPont. „Zdrowe trawienie to sfera, w której korzyści można odczuć natychmiastowo. Symptomy takie jak wzdęcia i nieregularność trawienia można wyleczyć zmieniając dietę i wprowadzając do niej nowe produkty. Innowacje w dziedzinie fermentacji i probiotyków mogą być rozwiązaniem wielu problemów w tym obszarze”.
Firma DuPont wraz z Global Data Insights, przeprowadziła badania aby ocenić percepcję probiotyków u konsumentów. Prawie 12 000 respondentów zapytano o to jaki wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie mają probiotyki. 46% respondentów z Europy odpowiedziało, że pozytywny, podczas gdy w USA ten odsetek wynosił 65%.
Marka HOWARU® oferuje wysoce skuteczne probiotyki premium, które cechują się wysoką wydajnością, stabilnością i funkcjonalnością, co potwierdziły liczne badania kliniczne.
Kultury te nie tylko odpowiadają na ważne trendy zdrowotne, ale także na rosnące zapotrzebowanie na żywność roślinną oraz stałą potrzebę dostarczania jedzenia, które świetnie smakuje i ma odpowiednią konsystencję. Kultury Danisco® VEGE zostały przygotowane tak, aby mieć szerokie zastosowanie w kontakcie z roślinnym materiałem surowym takim jak soja, groszek, kokos, migdały, orzechy, płatki owsiane, kukurydza, ryż, owoce i warzywa, a także żeby spełnić oczekiwania konsumenta względem smaku i konsystencji – począwszy od typowych i lubianych świeżych, czystych i delikatnych smaków, skończywszy na przyjemnych, ale niespodziewanych odczuciach.
„Mamy najbogatsze portfolio jeśli chodzi o roślinną żywność i napoje fermentowane; nadal też chcemy dostarczać konsumentom jedzenie którego pragną, a także nieść korzyści zdrowotne, których nadal szukają” – powiedział Didier Carcano, Global Marketing Leader w departamencie Kultur w DuPont. „Chcemy w dalszym ciągu inwestować w tym obszarze, sukcesywnie rozwijać nasze projekty związane z probiotykami, a ponadto współpracować z naszymi konsumentami przy poszerzaniu korzyści zdrowotnych, które mogą zaowocować możliwościami wzrostu na całym świecie.”
Komentarze