Partner serwisu
17 maja 2019

Wysoki eksport unijnego cukru

Kategoria: Aktualności

Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w miesiącach styczeń-luty bieżącego roku poza polskie granice wysłano 114,9 tys. ton cukru z uwagi na sporą produkcję we wcześniejszej kampanii.

Wysoki eksport unijnego cukru

W omawianym czasie Unia Europejska zakupiła 55 tys. ton w cenie 372 EUR/t. Głównym importerem były Rumunia z 20,8 tys. ton i Niemcy z 18,2 tys. ton. Z kolei do krajów trzecich dostarczono cukru w cenie 313 EUR/t, gdzie najwięcej trafiło do Izraela – 24,3 tys. ton, a także Egiptu – 8,5 tys. ton. 
 
Zarówno niskie ceny jak i spora podaż negatywnie wpłynęły na poziom importu, który zamknął się w granicy 13,9 tys. ton, w tym 11,2 tys. ton pochodziło z Unii Europejskiej, przy cenie 453 EUR/t, w tym z UE 427 EUR/t. W tym przypadku najwięcej cukru przywieziono z Niemiec – 6,3 tys. ton, Czech – 2 tys. ton, Ukrainy – 1,5 tys. ton oraz Słowacji – 1,2 tys. ton. 
 
Niemniej jednak, w kwietniu za cukier biały płacono 337,5 USD/t, a cukier surowy – 276,7 USD/t. Natomiast w maju cena cukru białego wyniosła 331,7 USD/t, a cukru surowego – 278,2 USD/t.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ