W pierwszym kwartale 2019 r. Hiszpania wyeksportowała o 8% więcej owoców i warzyw
Od stycznia do kwietnia 2019 r. hiszpański eksport owoców i warzyw wzrósł o 8% pod względem wielkości w porównaniu z analogicznym okresem 2018 r. do 5 mln ton.
Sprzedaż warzyw w pierwszym kwartale zwiększyła się o 5% pod kątem wielkości w porównaniu z tym samym okresem 2018 r. do 2,6 mln ton. Na uwagę zasługują wyższe zbiory papryki o 10% do 409,31 tys. ton oraz kapusty o 19% do 285,452 tys. ton. Pomidory i sałata, najbardziej eksportowane warzywa w tym okresie, odnotowały niewielkie spadki o 1% w przypadku pomidorów i o 4% sałaty.
Eksport owoców zwiększył się o 13% do 2,4 mln ton, przy czym najwięcej wywieziono truskawek o 15,5% 221,544 tys. ton, a także maliny o 49% do 35,299 tys. ton i jagód o 41% do 24,427 tys. ton. Sporo wysłano również arbuzów o 54% do 45,227 tys. ton.
Komentarze