Partner serwisu
01 lipca 2019

Trzy odsłony grilla – pomysły na pyszną kiełbasę, kaszankę i szaszłyki

Kategoria: Aktualności

Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Nic dziwnego, piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Grillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.

Trzy odsłony grilla – pomysły na pyszną kiełbasę, kaszankę i szaszłyki

Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich grilla. Produkty można podawać solo lub pokusić się o nieco bardziej wymagające dania. My proponujemy kiełbasę w marynacie na ostro, kaszankę z ziemniakami i cebulą oraz szaszłyki z kiełbasą i boczkiem. Obiecujemy, że będzie pysznie!

1. Kiełbasa w marynacie na ostro (czas przygotowania: 25 min)

Składniki główne:

6 kiełbas (np. z karkówką od JBB Bałdyga)

Szklanka pikantnego ketchupu

2 łyżki musztardy

Łyżeczka ostrej papryki

3 łyżki oliwy

2 cebule

Sposób przygotowania:

Ketchup, musztardę, ostrą paprykę i oliwę dokładnie wymieszaj. Kiełbasę ponacinaj, przełóż do marynaty i odstaw na kilka godzin do lodówki. Cebul obierz i pokrój w plasterki. Zamarynowaną kiełbasę i pokrojoną cebulę grilluj na tacce, aż się zarumieni.

2. Kaszanka z ziemniakami i cebulą (czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

4 kaszanki (np. gryczane od JBB Bałdyga)

8-10 drobnych młodych ziemniaków

3-4 małe czerwone cebule

5-6 ząbków czosnku

Oliwa

Suszony rozmaryn

Sól i pieprz

Zielona cebulka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w posolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, skrop niewielką ilością oliwy oraz dopraw pieprzem i rozmarynem. Kaszankę ułóż na tackach do grillowania i skrop oliwą. Dołóż ziemniaki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule oraz obrane ząbki czosnku. Grilluj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a wszystkie składniki się zarumienią. Podawaj z posiekaną zieloną cebulką.

3. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem (czas przygotowania: 25 min)

Składniki:

3 kiełbasy (np. z linii RACH, CIACH GRILL od JBB Bałdyga)

200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)

Czerwona papryka

Zielona papryka

Przyprawa grillowa

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Boczek (bez skóry) w kostkę. Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Nabij składniki naprzemiennie na patyczki. Gotowe szaszłyki posyp przyprawą grillową. Grilluj z każdej strony, aż mięso się zarumieni.

źródło: newseria.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ