04 lipca 2019

Co wiemy o cydrze?

Kategoria: Aktualności

Kilka istotnych faktów na temat cydru.

Cydr – co to jest?

Najprościej rzecz ujmując to sfermentowany sok jabłkowy o niskiej zawartości alkoholu (4-8%), może być wytrawny lub naturalnie słodki i lekko gazowany. Wydawać by się mogło, że to prosty i banalny napój. Jednak pozory mylą – ilość stylów, odmian jabłoni, a także bogata historia zawarta w jednym kieliszku cydru, sprawia, że cydr jest wyjątkowym alkoholem, ciągle jeszcze niedocenianym (zwłaszcza w Polsce). Czasem mylony z piwem, czasem uważany za wino – cydr jest jedyny w swoim rodzaju, a zainteresowanie, jakie wzbudza na zachodzie Europy, sprawia, że nie można przejść obok niego obojętnie.

Więcej niż rzemiosło

Wino i cydr mają wiele wspólnego ze sobą – podobny proces produkcji, odpowiedni dobór owoców, terroir, czyli splot odpowiednich warunków geograficznych), nomenklaturę. Cydr podobnie jak wino ma swoje odmiany. Warto wiedzieć, że podobnie jak przy winie wybiera się odpowiednią winorośl, tak przy cydrze – odpowiednią odmianę jabłoni, która jest niezwykle ważna przy produkcji cydru. Co ciekawe, te same odmiany jabłek dają zupełnie inny cydr w zależności od ich lokalizacji, gleby, pogody.

Proces produkcji to bardzo ważna sprawa. Staranność, higiena, dobór odpowiedniej metody mają niesamowity wpływ na finalny produkt. Cydr cydrowi nierówny, podobnie jak wino i tylko prawdziwi koneserzy są w stanie docenić trud.

Cydr rzemieślniczy to produkt wyjątkowy – robiony przeważnie na małą skalę z odpowiednio dobranych jabłoni cydrowych (lub deserowych), które wymieszane we właściwych proporcjach dają niesamowite wrażenia smakowe. Cydr może dojrzewać w beczkach po whisky lub rumie, co daje mu wyjątkowy smak i aromat. Mali producenci próbują także eksperymentować – podczas produkcji dodają np. inne owoce, które wzbogacają cydr. Na Zachodzie powstają także cydry, które wspólnie fermentują z winogronami lub chmielem, a wyobraźnia twórców nie ma końca.

Warto wspomnieć, że z cydru robi się jeden ze specjałów francuskich – calvados.

Z czym to się je?

Cydr podobnie jak wino można łączyć z różnymi potrawami. Sery, ryby, mięsa, desery są idealnym partnerem dla cydru. Coraz więcej klientów jest świadomych, że można cydr zastąpić winem i mieć niesamowitą przyjemność w kosztowaniu go wraz z jedzeniem. Degustacje cydru i tzw. food pairing to już stały element wielu angielskich restauracji.

Sukcesy polskich cydrów

Polskie cydry rzemieślnicze są z roku na rok coraz lepsze i rosną w siłę. Zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach i deklasują rywali z krajów o bardziej rozwiniętych tradycjach cydrowych (Anglia, Francja, Hiszpania). Można powiedzieć, że nie mamy się czego wstydzić. Należy o tym głośno mówić i promować polskie cydry rzemieślnicze.

Rita Krawczyk

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ