11 września 2019

Hiszpańscy badacze udoskonalają technikę uzyskiwania truskawek o dłuższym okresie trwałości

Kategoria: Aktualności

Projekt badawczy przeprowadzony przez Wydział Botaniki i Fizjologii Roślin Uniwersytetu w Maladze wraz z Instytutem Ogrodnictwa Subtropikalnego i Śródziemnomorskiego „La Mayora” oraz IFAPA w Churriana umożliwił udoskonalenie techniki uzyskania odmiany truskawek o dłuższym okresie przechowywania.

Hiszpańscy badacze udoskonalają technikę uzyskiwania truskawek o dłuższym okresie trwałości

Ze względu na złożoność techniki naukowcy pracują z truskawkami od lat 90. Proces, który badacze przeprowadzili w celu uzyskania protoplastów, rozpoczyna się od inkubacji liści w roztworze enzymatycznym, który degraduje ścianę komórkową. Komórki, już odkryte, są oczyszczane i inkubowane w sterylnym podłożu z hormonami roślinnymi. Nowa ściana regeneruje się w ciągu kilku godzin, a jeśli komórka jest żywotna, tworzy masę komórek o nieokreślonym kształcie. Wreszcie tworzą się zorganizowane struktury - małych łodyg - które aklimatyzują się w szklarni.

Protoplast, który eksperci pozyskują dzięki swojemu nowemu protokołowi, umożliwia także połączenie dwóch podobnych gatunków, co daje trzeci, czyli hybrydę o pożądanych cechach. Możliwe jest również użycie go do edycji genów, na przykład poprzez usunięcie genu w celu jego ulepszenia. 
 
Kolejna faza projektu skupi się na opracowaniu edycji genowej protoplastów w celu regeneracji zmodyfikowanych, nietransgenicznych roślin. W szczególności naukowcy skupią się na genie powiązanym z czasem przechowywania owoców po zbiorach.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ