Ceny cukru powoli się zwiększają
Na krajowym rynku ceny cukru są na stosunkowo niskim poziomie, na co wpływ ma zarówno spora podaż z sezonu 2018/2019, a także niskie ceny na rynku globalnym, przy czym powoli obejmują one trend zwyżkowy.

Według danych przedstawionych przez Piotra Szajnera, eksperta z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w lipcu bieżącego roku za cukier workowany w obrębie miesiąca należało zapłacić więcej o 0,8%, czyli 1,68 zł/kg, ale za to mniej o 2,4% w ujęciu roku.
Natomiast cukier paczkowany podrożał w skali miesiąca o 3% do 2,04 zł/kg, a także w dalszym ciągu był on droższy niż rok wcześniej o 37,8%.
Niemniej jednak, w analizowanym czasie w detalu za ten surowiec należało zapłacić 2,58 zł/kg, a zatem więcej o 1,2% niż przed miesiącem oraz o 31% niż w czerwcu 2018 r. Wyższe ceny są niekorzystne dla konsumentów, w tym szczególnie przedsiębiorstwom przetwórstwa żywności, które muszą zwiększyć koszty produkcji.
Komentarze