Partner serwisu
14 października 2019

Granat to wyjątkowy owoc

Kategoria: Aktualności

Granaty pochodzą z Iranu i wyróżniają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, bogactwem fitochemikaliów, takich jak flawonoidy, antocyjany i elagaganniny oraz ich wysoką wartością odżywczą. Jest to owoc o znacznej zawartości witaminy C i jest doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. Jego składniki pomagają zapobiegać i łagodzić różne schorzenia.

Granat to wyjątkowy owoc

Granaty zawierają trzy rodzaje przeciwutleniaczy, tj. garbniki, antocyjany i kwas elagowy. Połączenie tych trzech silnych przeciwutleniaczy odgrywa nieodzowną rolę w utrzymywaniu zdrowia komórek w optymalnych warunkach, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu ciału w walce z wirusami, zmniejszeniu stanu zapalnego i zapobieganiu uszkodzeniom narządów. Ze względu na wysoką zawartość antocyjanów granaty pomagają zapobiegać niektórym rodzajom raka, takim jak rak piersi, ponieważ zmniejszają działanie receptorów estrogenowych, a zawarte w nim flawonoidy pomagają również zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, zwłaszcza raka prostaty.
 
Spożywanie tego owocu jest korzystne dla serca i ogólnie dla całego układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zapobiegają koncentracji i utlenianiu złego cholesterolu LDL i poprawiają warunki w tętnicach. Ten owoc ma również wysoką zawartość potasu, co czyni go doskonałym naturalnym regulatorem ciśnienia krwi.
 
Granaty mają wysoką zawartość wody i bardzo niską zawartość węglowodanów, dlatego ich konsumpcja jest zalecana, szczególnie w celu wyeliminowania zatrzymywanych płynów, toksyn i odpadów. Jest to owoc o bardzo niskiej zawartości kalorii i naturalnie aktywuje mechanizmy oczyszczania organizmu. Zawarty w nim rozpuszczalny błonnik pozwala na regulacje pracy jelit.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ