Mniejsza produkcja oleju palmowego
Oczekuje się, że globalna produkcja oleju palmowego w sezonie 2019/2020 wyniesie zaledwie 75,8 mln ton.

Prawdopodobne zmniejszenie produkcji krajowego oleju roślinnego przez główne kraje - w tym Indie, Chiny i UE - będzie wspierać globalne zużycie oleju palmowego w sezonie 2019/2020. Światowe zapasy oleju palmowego mogą wzrosnąć z 10,4 mln ton w sezonie 2018/2019 do 9,6 mln ton w sezonie 2019/2020.
USDA obniża swoje szacunki dotyczące produkcji malezyjskiego oleju palmowego o 200 tys. ton w tym miesiącu w sezonach 2018/2019 i 2019/2020 do odpowiednio 20,8 mln ton i 21 mln ton. Opady deszczu w tym regionie w ciągu ostatnich 12 miesięcy były znacznie poniżej średniej. W związku z tym, mniej oleju palmowego może być dostępnego w handlu międzynarodowym, ponieważ rośnie także zużycie krajowe u głównych eksporterów.
Komentarze