04 grudnia 2019

Minister Gróbarczyk zachęca do spożywania ryb z polskich ekologicznych hodowli

Kategoria: Aktualności

W poniedziałek 2 grudnia 2019 roku minister Marek Gróbarczyk wziął udział w konferencji prasowej w gospodarstwie rybackim na Lubelszczyźnie. Przekonywał do spożywania ryb z ekologicznych hodowli polskiego karpia, odpowiedzialnego kupna i postępowania z rybami w kuchni.

Minister Gróbarczyk zachęca do spożywania ryb z polskich ekologicznych hodowli

Minister przypomniał, że hodowla karpia odbywa się w najbardziej zbliżonym do naturalnego środowisku, dlatego warto ją spożywać.

„Tradycja spożywania karpia jest nieodzownie związana z Polską, dlatego chcemy promować tę najważniejszą dla Polski rybę, szczególnie teraz. Zachęcam - w każdym polskim domu, polski karp!” – mówił minister Gróbarczyk.

Anna Pyć, właścicielka Zajazdu Rybackiego ”Pustelnia” dodała, że „karp jest najbardziej slow foodowym produktem, dostępnym na rynku”.

Minister Gróbarczyk wziął udział w wyławianiu karpia, miał okazję również przygotować danie z karpia pod okiem szefa kuchni lokalnej restauracji.

źródło: gov.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ