Partner serwisu
11 grudnia 2019

Dla zdrowia i smaku – Szpinak młody marki Eisberg

Kategoria: Aktualności

Już starożytni Persowie wiedzieli o zdrowotnych właściwościach szpinaku. Te niepozorne, drobne listki kryją w sobie pokłady minerałów i witamin. Obniżą ciśnienie, zapobiegną tworzeniu się komórek nowotworowych, a przede wszystkim nadadzą charakterystyczny smak potrawom. Jakie jeszcze zalety płyną ze spożywania szpinaku?

Dla zdrowia i smaku – Szpinak młody marki Eisberg

Szpinak uznawany jest za jedno ze zdrowszych warzyw - wykazuje właściwości antynowotworowe dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli beta-karotenu oraz witaminy C. Magnez występujący w szpinaku kojąco wpływa na system nerwowy, natomiast żelazo wspomaga leczenie anemii. Jest polecany także w diecie osób z nadciśnieniem ze względu na zawartość potasu, regulującego pracę serca.

Szpinak jest chyba najwdzięczniejszym warzywem pod względem przyrządzania. Szpinak młody marki Eisberg można jeść na surowo w sałatkach, dusić na farsz do pierogów czy naleśników, zapiekać z makaronem albo ziemniakami. Smażony na maśle z czosnkiem i przyprawami stanowi świetny dodatek do głównego dania. Ze względu na uniwersalny smak, można przyrządzać go również na słodko w formie ciasta szpinakowego, lodów czy zielonych koktajli z dodatkiem owoców. W bardziej awangardowych eksperymentach kulinarnych może posłużyć również jako naturalny barwnik, dodając np. ciastu na pierogi czy naleśniki jasnozielonego koloru, bez wpływu na jego smak.

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ