Ukraina eksportuje rekordową ilość mrożonych warzyw
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez EastFruit Ukraina wyeksportowała rekordową ilość mrożonych warzyw, pomimo braku surowców i trudnej sytuacji gospodarczej i konkurencji z Polski.

W obrębie pierwszych czterech miesięcy sezonu 2019/2020 kraj wyeksportował 4 tys. ton mrożonych warzyw, a więc o 14% więcej niż w porównywalnym okresie poprzedniego sezonu. Zyski z wysyłki wyniosły rekordowe 4,9 mln dolarów.
Niemniej jednak, w listopadzie kraj wywiózł 1,5 tys. ton mrożonych warzyw, czyli więcej o 31% niż w tym samym miesiącu poprzedniego roku i o 52% niż w październiku. Wśród najczęściej eksportowanych mrożonych warzyw są brokuły, kalafior, papryka, groszek i kukurydza.
W ostatnich latach Ukraina aktywnie rozwija produkcję mrożonej cebuli na wysyłkę do krajów UE. W minionym sezonie niektóre firmy trudniące się produkcją mrożonek importowały nawet cebulę z Kazachstanu, Uzbekistanu i Tadżykistanu.
Według analityków Polska eksportuje ponad 500 tys. ton mrożonych warzyw rocznie o wartości ponad 350 mln dolarów, w tym frytki. Globalnym liderem w tej kategorii jest Belgia, która wysyła ponad 1,3 mln ton mrożonych warzyw i ziemniaków. Innymi wiodącymi dostawcami mrożonych warzyw są Chiny, Hiszpania i Polska.
Komentarze