Partner serwisu
14 stycznia 2020

Zalety mięsa ekologicznego

Kategoria: Aktualności

W ostatnich latach wiele mówi się na temat mięsa ekologicznego. Duże grono specjalistów podkreśla jego walory zdrowotne oraz smakowe. Czy faktycznie między mięsem kupionym w markecie a produktem ekologicznym jest aż tak duża przepaść? Postanowiliśmy to sprawdzić, poddając szczegółowej analizie mięso ekologiczne. Przeczytajcie jak wypada jego porównanie z wyrobami przemysłowymi.

Zalety mięsa ekologicznego

Jakie zalety ma mięso ekologiczne?

Z prowadzonych cyklicznie badań jasno wynika, że mięso ekologiczne ma dużo wyższą jakość oraz lepsze właściwości odżywcze od produktów, które pochodzą z hodowli przemysłowych. Zasadniczą różnicą, na którą zwracają uwagę eksperci, jest zestawienie tłuszczów w mięsie. Mięso ekologiczne zawiera więcej kwasów omega-3 oraz witamin. Różnica w tym względzie wynika przede wszystkim ze sposobu karmienia zwierząt. W hodowli ekologicznej zwierzęta karmione są paszą, która nie zawiera antybiotyków, aktywatorów wzrostu oraz dodatku soi. Bardzo ważny w kontekście jakości mięsa jest także sposób chowu. W hodowli ekologicznej zwierzęta żyją w dużo mniejszym zagęszczeniu. Ponadto mają stały dostęp do wybiegów. To przekłada się na mniejszy poziom stresu. Wymienione wyżej czynniki w prosty sposób oddziałują na jakość mięsa.

Analizując mięso ekologiczne, warto także podkreślić jego walory smakowe. Podstawową różnicą jest fakt, że mięso ekologiczne jest twardsze od przemysłowego. To wydłuża czas potrzebny na jego przygotowanie. Z drugiej strony próbując mięsa ekologicznego, od razu stwierdzicie, że jego smak jest pełniejszy od mięsa z hodowli przemysłowej. Bogactwo smaku sprawia, że mięso ekologiczne nie wymaga stosowania dodatków poprawiających jego walory smakowe.

Dlaczego termin przydatności mięsa ekologicznego jest tak krótki?

Część osób jako wadę mięsa ekologicznego podaje jego krótki termin ważności. Tak naprawdę jest to jednak jego zaleta. Krótki termin przydatności do spożycia oznacza, że w mięsie nie ma konserwantów. Brak substancji chemicznych sztucznie przedłużających jego świeżość sprawia, że mięso ekologiczne nie może być przechowywane tak długo jak produkty z hodowli przemysłowej. Dla Waszego organizmu to bardzo dobra wiadomość. Jedząc mięso ekologiczne unikacie szkodliwych dla organizmu konserwantów.

Co ciekawe właściciele hodowli ekologicznych również starają się wydłużyć okres przydatności mięsa. Stosują do tego dużo bardziej bezpieczne metody w postaci bakterii probiotycznych oraz bakterii kwasu mlekowego. Oczywiście nigdy nie będą one tak „skuteczne” jak sztuczne konserwanty.

Dlaczego mięso ekologiczne jest droższe od „marketowego”?

Porównując ceny mięsa w marketach i sklepach z ekologiczną żywnością, z pewnością zauważycie różnice cenowe na korzyść produktów z hodowli przemysłowych. Musicie jednak wziąć pod uwagę, że organizacja hodowli ekologicznej i zapewnienie zwierzętom optymalnych warunków do wzrostu jest o wiele droższe niż ich przemysłowa „produkcja”. Większe nakłady finansowe muszą odbić się na końcowej cenie produktu. To negatywne postrzeganie ceny mięsa ekologicznego ma też drugie dno. Wyroby mięsne od dawna nie są już trudno dostępnym rarytasem. Dlatego producenci, chcąc być konkurencyjni, stale obniżają jego cenę. To stworzyło swego rodzaju przepaść między ceną mięsa z hodowli przemysłowej i ekologicznej. Nie oznacza to jednak, że mięso ekologiczne jest nieproporcjonalnie drogie. Świadczy to raczej o marnej jakości taniego mięsa z marketu.

Wybór między mięsem ekologicznym a przemysłowym to decyzja, która będzie mieć realny wpływ na Wasze zdrowie. Dlatego powinniście odwiedzić stronę Swiezemieso.pl, gdzie znajdziecie szeroką ofertę wysokiej klasy mięs, które nadadzą Waszym potrawom zupełnie nowego smaku i wyrazistości.

źródło: artykuł sponsorowany
fot. swiezemieso.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ