Partner serwisu
24 stycznia 2020

Cupping - sprawdź jak smakuje Twoja kawa

Kategoria: Aktualności

Kawa jest napojem, który sporządzamy z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Najczęściej podawana jest jako napój gorący, jednak posiada swoje także swoje letnie, mrożone oblicze. Kawa ma wiele odmian, mocy i smaków. Jest też codziennym gościem w biurach i domach praktycznie każdego z nas.

Cupping - sprawdź jak smakuje Twoja kawa

Rynek kawowy

Kawa przez jednych traktowana jak napój bogów, a przez innych jako sposób na przetrwanie kolejnego dnia. Jedno jest jednak bezsprzeczne - kawę lubimy i od wielu lat jest ona jednym z bardziej popularnych napojów. O popularności kawy i wielkości rynku, jaką zajmuje branża związana ze sprzedażą kawy oraz akcesoriów niezbędnych do jej przygotowania, świadczą niezliczone kursy baristyczne organizowane regularnie, za każdym razem gromadzące wielu chętnych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wykwalifikowani bariści to bardzo pożądana i dobrze opłacana grupa pracowników.

Co to jest cupping?

Cup tasting stanowi inną nazwę cuppingu, najprościej ujmując, jest to zjawisko polegające na ocenie smaku oraz aromatu kawy. Sposób przeprowadzenia takiej oceny został usystematyzowany normami, po to by bez względu na miejsce przeprowadzenia wyniki były miarodajne, uczciwe i obiektywne. Aby degustacja kawy była przeprowadzona poprawnie, musi być poprzedzona odpowiednimi przygotowaniami.

Zasady prawidłowego przebiegu degustacji kawy

Tylko prawidłowe przeprowadzenie cuppingu, pozwoli na uzyskanie miarodajnych wyników, które będziemy mogli porównać z innymi:

  1. podejmując się degustacji, należy być zdrowym - wiele schorzeń np. przeziębienie nie pozwoli na właściwą ocenę smaku i aromatu kawy, a przez najzwyklejszy katar występuje zaburzone odczucie smaku,
  2. przyjęto, że najlepszą porą na do przeprowadzenia degustacji, są godziny przedpołudniowe, najlepiej między 10:00 a 12:00,
  3. przygotowując się do cuppingu, nie powinno się spożywać ostrych przypraw, alkoholu, gum do żucia czy słodyczy, które wpływają na zniekształcenie odczuwania smaku. Dobrze, jeżeli uczestnicy rezygnują w tym dniu kosmetyków zapachowych,
  4. przeprowadzając cupping, należy postarać się o każdorazowe zachowanie podobnych warunków otoczenia: hałas, oświetlenie, temperaturę,
  5. profesjonaliści wykonujący cup tasting, degustują kawy wypalone minimum 8, a maksymalnie 24 godziny przed. Przeprowadzając cupping w warunkach domowych, raczej nie będzie takiej możliwości, dlatego trzeba zadbać, by kawa była jak najbardziej świeża (maksymalnie 2 miesiące od wypalenia),
  6. filiżanki do cuppingu, powinny mieścić od 150 do 200 ml, powinny też być takie same, o dość dużej średnicy. Do przeprowadzenia degustacji potrzeba też specjalnych łyżeczek, które ułatwiają ocenę smaku, dzięki swojemu specjalnemu kształtowi ułatwiają nadanie oceny,
  7. do degustacji najkorzystniej jest użyć przefiltrowanej wody kranowej, nie poleca się używania wody mineralnej, najlepsza temperatura wody do zaparzania wynosi 93˚C,
  8. przydatne jest przygotowanie dodatkowych kubeczków do wypluwania próbowanych naparów z kawy (kiedy do testów pije się wiele kaw, ilość kofeiny spożytej jednorazowo może być zbyt duża).

Młynki ręczne i elektryczne do przygotowania kawy kupisz tutaj.

Cupping kawy w domu, czy to możliwe?

Cupping może stanowić dobrą zabawę, którą możemy zorganizować w domowym zaciszu. Zapraszając do domu grono znajomych, możemy zapewnić niezapomnianą ucztę dla kawoszy. Stworzymy tym samym okazję do zapoznania się z nowymi i innymi smakami, odmiennymi od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni, otwierając się tym samym na nowe. Kawę do testowania możesz zakupić w jednym z największych sklepów internetowych w Polsce - SwiezoPalona.pl.

Jako naród lubimy wszelkie porównania, rankingi, żeby w prosty sposób znaleźć to, co najlepsze w danej dziedzinie. Wielu z nas zamyka się na nowe smaki, ograniczając się bezpiecznie do tego, co znane i sprawdzone. Cupping kawy dostarcza wielu przydatnych, obiektywnych informacji na temat kawy. Określone uwarunkowania do przeprowadzenia cup tastingu stworzono po to, by każda osoba, nawet taka, której wiedza na temat kawy jest mocno ograniczona, mogła zdobyć informację o jakości danej kawy. Profesjonaliści przy degustacji wypełniają specjalnie stworzone do tego celu arkusze z punktacją, a werdykty te mają znaczący wpływ na cenę sprzedaży ziaren. Poczujmy się więc jak profesjonalni testerzy i bawmy się smakami, może znajdziemy nasz nowy ulubiony.

źródło: artykuł sponsorowany
WK
2020-01-25
To chyba pisał jakiś palacz papierochów, bo ani mru mru o tym smrodzie, który najbardziej zakłóca smak!
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ