Jedzenie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko depresji
Około 265 milionów ludzi na całym świecie cierpi na depresję. Jest to jednak jeden z problemów zdrowotnych, którym można najlepiej zapobiegać.

Jeśli jesz zdrowo, też czujesz się lepiej. Brzmi logicznie, prawda? Eksperci od pewnego czasu podejrzewają, że istnieje związek między niezdrową dietą a depresją. W ostatnich latach wydaje się, że ten tok myślenia zaczyna się potwierdzać. W szczególności ważna jest konsumpcja owoców i warzyw.
The International Journal of Applied and Basic Nutritional Sciences przeprowadził szeroko zakrojone badania dotyczące spożycia owoców i warzyw oraz ryzyka depresji. W badaniu łącznie wzięło udział prawie 450 tys. uczestników. Okazało się, że jedzenie owoców i warzyw może mieć znaczący wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia depresji. Uczestnicy, którzy jedli dużo owoców i warzyw, obniżyli ryzyko wystąpienia depresji o co najmniej 14%.
Dzieje się tak, gdyż owoce i warzywa zawierają niezbędne składniki odżywcze. Te składniki odżywcze wpływają na chemię mózgu. To z kolei przekłada się na nastrój, pamięć i zdolności poznawcze. Ich wyniki wykazały ponadto, że mężczyźni w niektórych przypadkach szybciej wpadają w depresję, gdy ich dieta składa się z tłustego jedzenia i niskiego spożycia kwasów omega-3.
Komentarze