Ceny cukru na giełdach światowych na niskim poziomie
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez ekspertów KOWR, w minionym roku na monitorowanych giełdach globalnych ceny cukru surowego i białego kształtowały się na relatywnie niskim poziomie.

Sytuacja cenowa determinowana była utrzymującą się światową nadprodukcją cukru w sezonie 2018/2019 oraz wysokim poziomem globalnych zapasów. Na początku bieżącego sezonu zaobserwowano zwiększenie się cen cukru, co wynikało głównie z przewidywanej obniżki produkcji i poziomu zapasów na świecie w bieżącym roku.
W grudniu 2019 r. cena cukru surowego na giełdzie Intercontinental Exchange (ICE) w Nowym Jorku, a więc notowanego w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 11 wyniosła 1 129 zł/t. W porównaniu z ceną z poprzedniego miesiąca cukier surowy kosztował więcej o 5% i o 6% niż rok wcześniej.
Cena cukru białego na giełdzie LIFFE w Londynie, czyli w trzymiesięcznym kontrakcie terminowy nr 5, wyniosła 1 358 zł/t. W związku z tym, cukier biały był droższy o 4% niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
Komentarze