Awokado i ziemniaki przodują w hiszpańskim imporcie
W okresie od stycznia do listopada 2019 r. wartość importu owoców i warzyw w Hiszpanii wyniosła 2 661 mln euro, co stanowi wzrost o 6% w porównaniu z analogicznymi miesiącami 2018 r. Awokado i ziemniaki były najczęściej kupowanymi produktami odpowiednio za 283,5 mln euro i 263 mln euro. Wielkość sprowadzanych owoców i warzyw wyniosła 2,9 mln ton.

Wartość importu owoców w pierwszych jedenastu miesiącach 2019 r. wyniosła 1 830 mln euro, a jego łączna wielkość była na poziomie 1,6 mln ton. Tymczasem w omawianym czasie warzywa kosztowały 832 mln euro, przy czym sprowadzono ich 1,3 mln ton.
Awokado i ziemniaki są najczęściej importowanymi owocami i warzywami w 2019 r., chociaż hiszpański import charakteryzuje się różnorodnością. Według FEPEX utrzymano wielkość i wartości produktów, które tradycyjnie sprowadzano w ostatnich latach. Tak jest w przypadku bananów o wartości 183 mln euro, kiwi za 179 mln euro, jabłka za 123,5 mln euro lub ananasy za 106 mln euro. Jednak koszyk został rozszerzony o produkty takie jak maliny za 162 mln euro czy jagody za 107,5 mln euro.
Podobnie jest na rynku warzyw importowanych, gdzie ziemniaki są tradycyjnie najczęściej sprowadzane, ale coraz większą popularnością cieszy się fasolka szparagowa warta 142 mln euro lub pomidory za 137 mln euro.
Komentarze