UE zaimportowała 14 mln ton owoców i warzyw z krajów trzecich
Według statystyk Eurostatu, między styczniem a październikiem minionego roku, Wspólnota zaimportowała 14 mln ton owoców i warzyw z krajów trzecich i wyeksportowała 4 mln ton tych produktów poza swoje granice. Zakupy owoców i warzyw wyniosły 14,591 mln euro, a wywóz 3,964 mln euro.

Najczęściej sprowadzane owoce i warzywa w UE z krajów trzecich to banany z 5 mln ton w pierwszych dziesięciu miesiącach 2019 r., a więc to o 1% mniej niż w analogicznym okresie 2018 r., cytrusy – mniej o 12% do 2 mln ton oraz ananasy i awokado - o 2% do 1,8 mln ton. Następnie była cebula z 657,805 tys. ton, ziemniaki z 516,683 tys. ton i pomidory z 479,963 tys. ton.
Wspólnotowy przywóz bananów wyniósł 3 294 mln euro, ananasa i awokado - 2 748 mln euro, a owoców cytrusowych - 1 621 mln euro. Wartość importu cebuli wyniosła 403,5 mln euro, ziemniaków - 233,7 mln euro, a pomidorów - 542 mln euro.
Tymczasem 30% wywozu z UE do krajów trzecich odpowiada gruszce i jabłkom o wielkości 1,2 mln ton za 693,2 mln euro. Za nimi znalazła się cebula w ilości 639,866 tys. ton za 339,5 mln euro oraz ziemniaki – 571,311 tys. ton za 265,4 mln euro.
Komentarze