Francuskie pomidory, papryka i papryka chili zagrożone niebezpiecznym wirusem
Według francuskiej agencji ds. Bezpieczeństwa żywności Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) jest nieszkodliwy dla ludzi, ale może zniszczyć całe obszary produkcji pomidorom i papryce w szklarniach, ogrodach warzywnych czy na plantacjach.

Niemniej jednak, może być on przenoszony przez zainfekowane nasiona, rośliny i owoce, a także przez zwykły kontakt i przetrwać w takim środowisku przez długi czas. Obecnie nie są znane metody jego leczenia ani nie ma odmiany odpornej na tego wirusa.
Wirus powoduje pojawienie się żółtych lub brązowych plam na liściach i deformację owoców, które w ten sposób stają się niezbywalne. Dlatego zaleca się, aby rośliny na zanieczyszczonym obszarze zostały usunięte i spalone, jak i to by producenci kupowali tylko certyfikowane nasiona i, jeśli to możliwe, poza zanieczyszczonymi krajami europejskimi.
Komentarze