10 lutego 2020

Francuskie pomidory, papryka i papryka chili zagrożone niebezpiecznym wirusem

Kategoria: Aktualności

Według francuskiej agencji ds. Bezpieczeństwa żywności Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) jest nieszkodliwy dla ludzi, ale może zniszczyć całe obszary produkcji pomidorom i papryce w szklarniach, ogrodach warzywnych czy na plantacjach.

Francuskie pomidory, papryka i papryka chili zagrożone niebezpiecznym wirusem

Niemniej jednak, może być on przenoszony przez zainfekowane nasiona, rośliny i owoce, a także przez zwykły kontakt i przetrwać w takim środowisku przez długi czas. Obecnie nie są znane metody jego leczenia ani nie ma odmiany odpornej na tego wirusa.
 
Wirus powoduje pojawienie się żółtych lub brązowych plam na liściach i deformację owoców, które w ten sposób stają się niezbywalne. Dlatego zaleca się, aby rośliny na zanieczyszczonym obszarze zostały usunięte i spalone, jak i to by producenci kupowali tylko certyfikowane nasiona i, jeśli to możliwe, poza zanieczyszczonymi krajami europejskimi.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ